Από το ξύλινο μπαλκόνι της αίθουσας διαλέξεων του εντυπωσιακού αρχοντικού Αναστασιάδη, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετέχουν στο 13ο Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού που διοργανώνουν το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) και το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Γρανάδας, θαυμάζουν την απόλυτη φυσική ομορφιά του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, στην καρδιά της Δράμας. Η ελληνική γλώσσα είναι κυρίαρχη σε αυτό το θερινό σχολείο και η γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό το μεγάλο ζητούμενο.
Οι συνολικά τριάντα συμμετέχοντες στο φετινό θερινό σχολείο προέρχονται από δέκα διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Ουρουγουάη, Γαλλία, Αγγλία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουκρανία, Τουρκία) και όλοι είναι υπότροφοι του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών. Παρακολουθούν την ενδιαφέρουσα διάλεξη του βραβευμένου Δραμινού φωτογράφου και ερευνητή Κώστα Βιδάκη, ο οποίος τους ταξιδεύει στον φυσικό κόσμο της ορεινής Δράμας μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες, αναδεικνύοντας την αθέατη ομορφιά του παρθένου δάσους του Φρακτού.
Ο διευθυντής του Κ.Β.Ν.Κ.Σ, Δρ. Μόσχος Μορφακίδης Φυλακτός, καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Γρανάδας και με καταγωγή από τη Χωριστή Δράμας, υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της διοργάνωσης, δηλώνοντας: Οι φοιτητές ζουν από κοντά την Ελλάδα. Η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και η δημιουργία κοινωνικών επαφών είναι κεντρικοί στόχοι του προγράμματος, ενώ η τοπική κοινωνία στηρίζει ενεργά αυτή την προσπάθεια.
Το θερινό σχολείο δεν αποτελεί μόνο ακαδημαϊκή πρόκληση, αλλά και μια βουτιά στον ελληνικό πολιτισμό, γεμάτη συναισθηματικές ανακαλύψεις. Οι φοιτητές θα συμμετάσχουν σε γλωσσικά μαθήματα και εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης, επιδιώκοντας να ενισχύσουν την κατανόηση της γλώσσας και του πολιτισμού μέσα από βιωματικές εμπειρίες.
Η διοργάνωση του Θερινού Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Κ.Β.Ν.Κ.Σ. και του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Γρανάδας, με σημαντική υποστήριξη από την τοπική κοινωνία και φορείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ