Εμπόδια στην επιχειρηματικότητα: Οι CEO τεσσάρων ισχυρών ελληνικών εταιρειών καταθέτουν τις απόψεις τους

Εμπόδια στην επιχειρηματικότητα: Οι CEO τεσσάρων ισχυρών ελληνικών εταιρειών καταθέτουν τις απόψεις τους

Ακριβή ενέργεια, ανεπαρκείς υποδομές μεταφορών, ασταθείς τηλεπικοινωνίες και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση αποτελούν σήμερα τα βασικά εμπόδια για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους. Οι επικεφαλής των εταιρειών DEMO ABEE, ALUMIL, ΚΡΙ-ΚΡΙ και ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ δεν «μάσησαν τα λόγια τους» όταν τους ζητήθηκε να αναφέρουν τα βασικά «αγκάθια» για την ελληνική επιχειρηματικότητα κατά την εκδήλωση με τίτλο «Thessaloniki 2030», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Grant Thornton, υπό την αιγίδα των συνδέσμων Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

«Το θέμα της ενέργειας είναι πάρα πολύ σημαντικό (…) Σήμερα στην Ελλάδα (η μεγαβατώρα) στοιχίζει 160 ευρώ και στην Ισπανία 26 (…) Όσο καλό και αν είναι το προϊόν μου, αν πρέπει να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο μιας χώρας με τόσο χαμηλότερο κόστος, θα έχει πρόβλημα» επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL, Γιώργος Μυλωνάς. Επιπλέον, η ανεπάρκεια υποδομών μεταφορών αποτελεί βραχνά για τους επιχειρηματίες, ιδίως για μια περιοχή όπως η Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται μακριά από τις μεγάλες καταναλωτικές αγορές του εξωτερικού.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι χωρίς τρένα, για να πάει ένα φορτηγό στη Γαλλία στοιχίζει στον επιχειρηματία τέσσερις φορές το κόστος του Ισπανού και πρόσθεσε ότι οι προβληματικές τηλεπικοινωνίες δυσχεραίνουν τη δουλειά των επιχειρηματιών.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΚΡΙ-ΚΡΙ, Παναγιώτης Τσινάβος, αναφέρθηκε στην αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους βασικούς εχθρούς του επιχειρείν στην Ελλάδα. «Όσο και να έχει θέληση η κυβέρνηση, αν δεν γίνουν τομές, η δημόσια διοίκηση θα παραμείνει εχθρός του επιχειρείν» υπογράμμισε.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στην ανάγκη για διεθνή προσανατολισμό, με τους επιχειρηματίες να επισημαίνουν πως η ελληνική αγορά είναι περιορισμένη και χρειάζεται να σκεφτόμαστε σε πιο παγκόσμιο επίπεδο.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν τεχνολογικά ανεπτυγμένες, είτε ασχολούνται με χαρτιά είτε με αλουμίνιο, για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά» κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

Loading

Play