Πάνω από 2000 νεαροί επιστήμονες, απόφοιτοι σχολών θετικών επιστημών, αναμένεται να περάσουν και φέτος, μέσα σε ένα διήμερο, στις 16 και 17 Μαΐου, τις «πύλες» του «TechSaloniki», που για ένατη συνεχή χρονιά αναμένεται να αναδείξει ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας. Η διοργάνωση θα φιλοξενήσει περίπου 700 συνεντεύξεις με στελέχη τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων πολυεθνικές.
Απόφοιτοι σχολών πληροφορικής, μαθηματικοί, χημικοί και άλλοι πτυχιούχοι θετικών επιστημών θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας που θα τους διασφαλίσουν ικανοποιητικές αποδοχές, σε μία περίοδο όπου οι τεχνολογικές εταιρείες διαγκωνίζονται να εντάξουν στο μισθολόγιό τους νέους και νέες με δεξιότητες, οι οποίοι είναι πλέον δυσεύρετοι, καθώς η προσφορά υπολείπεται των αναγκών της αγοράς.
Το TechSaloniki, που υποστηρίζεται από 40 εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους, ηγέτες στον κλάδο τους, έχει προσελκύσει από το 2016 μέχρι σήμερα περισσότερους από 15.000 υποψηφίους και 4000 συνεντεύξεις για εύρεση εργασίας από το 2023. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι βρίσκουν δουλειά μέσω του TechSaloniki περίπου 100-150 άτομα.
Η διοργάνωση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα διεξαχθεί στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Μαρία Κολώνη, διευθύντρια επικοινωνίας της διοργάνωσης, γνωστοποίησε ότι φέτος προσφέρονται περίπου 450 θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν ήδη 1.200 εγγραφές και 800 υποψήφιοι δήλωσαν συμμετοχή στα τεστ δεξιοτήτων.
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο tech event της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Με τη συμμετοχή μας ευελπιστούμε να ανακαλύψουμε νέα ταλέντα», σημείωσε ο Δημήτρης Θεοχάρης, εκ μέρους της Netcompany, η οποία αναλαμβάνει σημαντικά έργα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τον κ. Θεοχάρη, περίπου 10-15 άτομα, που σήμερα εργάζονται στα έργα της Netcompany, προήλθαν από την περσινή διοργάνωση του TechSaloniki.
Περίπου 1300 εργαζόμενους από τον χώρο της τεχνολογίας απασχολεί η Deloitte στο κέντρο αριστείας της στη Θεσσαλονίκη. Η Δομνίκη Καβατζίκη, στέλεχος της εταιρείας, τόνισε ότι στο TechSaloniki, το οποίο υποστηρίζει η Deloitte, θέλουν να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους πίσω από τα βιογραφικά. Ανακοίνωσε επίσης ότι καθόλη τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης θα «τρέχει» live coding challenge στον περίπτερο της εταιρείας.
Η Accenture στοχεύει στην απασχόληση περίπου 500 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη έως το 2027, έναντι 350 σήμερα. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξανδρος Μηνάς, τόνισε ότι η παρουσία τους στο TechSaloniki αποσκοπεί στην επαφή με πληθώρα ταλέντων με διαφορετικά προφίλ.
Η ΕΥ έχει αυξήσει το ανθρώπινο ταλέντο που απασχολεί στη Θεσσαλονίκη στα 200 άτομα, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας της στην πόλη. Η Βίκυ Κούρα, εταίρος της EY, επισήμανε ότι το 50% των θέσεων εργασίας που προήλθαν από νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη σχετίζεται με την τεχνολογία.
Με επανακατάρτιση αποφοίτων σχολών θετικών επιστημών που δεν έχουν σπουδάσει πληροφορική, η TechPro Academy στοχεύει στη κάλυψη του κενού ανάμεσα στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση και τις ανάγκες των τεχνολογικών εταιρειών. Ο Γιώργος Μανώλης, διευθύνων σύμβουλος της Onelity, επισήμανε το υψηλό ποσοστό απορρόφησης των συμμετεχόντων στα προγράμματα της TechPro Academy.
Η ανάγκη επένδυσης στην επανακατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων υπογραμμίσθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Νικόλαος Τζόλλας. Το φετινό TechSaloniki περιλαμβάνει περίπου 25 εταιρικές παρουσιάσεις και τρία πάνελ συζήτησης, με στόχο να αναδείξει το μέλλον της εργασίας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ