Εγκαίνια αρχιτεκτονικής εγκατάστασης προς τιμήν του Ερνέστου Εμπράρ

Εγκαίνια αρχιτεκτονικής εγκατάστασης προς τιμήν του Ερνέστου Εμπράρ

Ένας κεντρικός άξονας της Θεσσαλονίκης, που ξεκινά από την παραλία, φτάνει μέχρι το ύψος της Εγνατίας και σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Εμπράρ, είναι ο «Άξονας Περιπάτου Ερνέστου Εμπράρ – Promenade Ernest Hebrard», όπως ονομάστηκε το 2023. Ξεκινά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διέρχεται από το πάρκο της ΧΑΝΘ, διασχίζει τη ΔΕΘ και καταλήγει στα Πανεπιστήμια. Στη διαδρομή αυτή, εδώ και λίγες εβδομάδες, βρίσκεται μία αρχιτεκτονική εγκατάσταση-περίπτερο, προς τιμήν του Γάλλου αρχιτέκτονα-πολεοδόμου, που ήταν επικεφαλής του πολεοδομικού ανασχεδιασμού της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα.

Η αρχιτεκτονική εγκατάσταση σχεδιάστηκε από τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Νίκο Καλογήρου, με χορηγία της εταιρείας «Κτήμα Γεροβασιλείου», και επιχειρεί να αποδώσει αφαιρετικά το σχεδιαστικό ύφος του Εμπράρ και να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση του κοινού για τη συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. «Θεωρούμε σημαντική αυτήν την εγκατάσταση γιατί βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και επομένως μπορεί να γίνει η αφορμή ώστε να μάθει ο κόσμος ουσιαστικά τον Ερνέστο Εμπράρ, αφού θεωρούμε ότι πάντα είναι πολύ χρήσιμο να ανακαλούμε στη μνήμη μας ποιος ήταν ο ρόλος του», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Βιώσιμης Κινητικότητας Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Η ολική ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917 έγινε με πρωτοβουλία του Ελευθέριου Βενιζέλου και του αρμόδιου υπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Περιλάμβανε θεσμικές καινοτομίες με τον αναδασμό της αστικής γης και υιοθετούσε εκλεκτικές αρχές αρχιτεκτονικού εξωραϊσμού της πόλης με νεοβυζαντινά στοιχεία. Η εγκατάσταση που σχεδιάστηκε από τον κ. Καλογήρου εμπνέεται από τις νεοβυζαντινές μορφές των σχεδίων του Εμπράρ.

Η εγκατάσταση ονομάζεται «Folie Hébrard» και παραπέμπει στην ιστορική γαλλική-ευρωπαϊκή παράδοση των κατασκευών «folies», με τη μορφή φανταστικών αρχιτεκτονικών θραυσμάτων που εντάσσονται στα πάρκα, αλλά και στις αντίστοιχες σύγχρονες αναβιώσεις. Ένα ακόμη στοιχείο που της δίνει πρωτοτυπία είναι ότι εκτός από γλυπτό, είναι και ένα είδος πληροφοριακού περιπτέρου, που παρέχει πληροφορίες για το έργο του τιμώμενου δημιουργού της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.

Πλατεία Ερνέστου Εμπράρ πάνω από τον Άγιο Δημήτριο

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Βιώσιμης Κινητικότητας Πρόδρομος Νικηφορίδης, έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία με τον Εμπράρ, αφού αποτέλεσε το θέμα της διπλωματικής και της πτυχιακής του. «Η συμβολή του για την πόλη μας είναι αδιανόητη, δηλαδή το ότι ένας άνθρωπος πριν από εκατό και πλέον χρόνια δημιούργησε τη φυσιογνωμία της πόλης, είναι κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά.

Τα εγκαίνια της αρχιτεκτονικής εγκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 7 το απόγευμα.

Loading

Play