Με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των εργατών, οι συνδικάτα, κόμματα και πολίτες τίμησαν τον αγώνα και τις θυσίες των εργαζομένων κατά την ιστορική εξέγερση του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη. Στις 9 Μάη του 1936, είχαμε εικοσιπέντε χιλιάδες απεργούς στους δρόμους της πόλης, και την επόμενη ημέρα, στις κηδείες, συγκεντρώθηκε πάνω από διακόσιες χιλιάδες κόσμος, που παρά την αιματηρή καταστολή, άνοιξε το δρόμο για υποχωρήσεις από την κυβέρνηση Μεταξά.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της αιματηρής απεργιακής κινητοποίησης, η οποία ξεκίνησε από την απεργία των καπνεργατών και γενικεύτηκε με τη συμμετοχή και άλλων κλάδων, προκαλώντας τραγικό απολογισμό δώδεκα νεκρούς και πάνω από διακόσιους ογδόντα τραυματίες. Σήμερα, τα μηνύματα είναι και πάλι επίκαιρα, καθώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να αγωνίζονται για καλύτερες αμοιβές, ανθρώπινα ωράρια, καλές συνθήκες εργασίας και συλλογικές συμβάσεις.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε δίπλα στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και κομμάτων της Αριστεράς, όπως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Μεταξύ αυτών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των Εργατικών Σωματείων που ανήκουν στο ΠΑΜΕ συμμετείχαν στην πορεία, προχωρώντας από το άγαλμα του Βενιζέλου.
Στην εκδήλωση κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους συνδικάτων, όπως και στελέχη της κομματικής οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, της ΚΝΕ και της ΕΔΥΕΘ. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών εργατών του Μάη του ’36.
Αργότερα, πραγματοποιήθηκε πολιτικό μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Γιώργου Τσαρουχά, στον τόπο ταφής του, στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας. Ο Γιώργος Τσαρουχάς, ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ, υπέκυψε σε βασανιστήρια την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας, στις 9 Μάη του 1968.
Στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-74, πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, συνοδευόμενος από τις δύο κόρες του Γ. Τσαρουχά. Στην ίδια εκδήλωση, παρευρέθηκαν στελέχη της Νέας Αριστεράς.
Ακολούθησε εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων από το ΚΚΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της συνδικαλιστικής οργάνωσης και άλλων παρατάξεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ