Επείγουσα ανάγκη για παραγωγικό μετασχηματισμό στην Ελλάδα – Δέσμευση για το ThessINTEC

Επείγουσα ανάγκη για παραγωγικό μετασχηματισμό στην Ελλάδα – Δέσμευση για το ThessINTEC

Κατεπείγουσα ανάγκη είναι ο παραγωγικός μετασχηματισμός της χώρας, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να εισάγει περισσότερα απ’ όσα παράγει. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, χαρακτήρισε την αποφασιστική ενίσχυση της παραγωγικότητας, των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας ως «όρο ύπαρξης και ασφάλειας» για τη χώρα.

«Όλοι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι, παρά τις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παραμένει εκεί που ήταν όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ευρωζώνη. Αυτό οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και όχι αργά, γιατί αλλιώς θα βρούμε μπροστά μας τις συνέπειες αυτού του ελλείμματος», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επετειακής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, ο υπουργός ανέλαβε μία σημαντική δέσμευση για το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC, το οποίο χαρακτήρισε ως εμβληματικό έργο, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Όπως διαβεβαίωσε, ακόμα και αν το πρότζεκτ, «για λόγους που δεν σχετίζονται με τη δική μας θέληση», δεν έχει ολοκληρωθεί στη λήξη της περιόδου που ορίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «το υπουργείο είναι απολύτως δεσμευμένο να χρηματοδοτήσει με δικούς του εθνικούς πόρους την ολοκλήρωση του έργου. Είναι στρατηγική επιλογή, είμαστε δεσμευμένοι (το ThessINTEC) να φτάσει μέχρι το τέλος και να γίνει πραγματικότητα στη νέα παραγωγική μορφή της Θεσσαλονίκης».

Τόνισε ότι το ελληνικό Δημόσιο και το Υπουργείο Ανάπτυξης σταθήκαν από την πρώτη στιγμή αρωγοί αυτής της προσπάθειας: εξασφαλίστηκε η έκταση των 700 στρεμμάτων για την εγκατάστασή του και διασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Κινηθήκαμε γρήγορα και οι εμπλεκόμενοι στο έργο χρειάζεται τώρα να επιταχύνουν τις ενέργειές τους, κινούμενοι με ανάλογη ταχύτητα» υπογράμμισε.

Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Ο υπουργός επισήμανε ότι το υπουργείο στηρίζει πέντε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα που προβλέπεται να κινητοποιήσουν πόρους που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ, «με διαφάνεια, σαφείς ρήτρες υλοποίησης, ψηφιακή παρακολούθηση, ενίσχυση της λογοδοσίας, αυστηρό έλεγχο των εκταμιεύσεων και μακριά από τη λογική των ατέρμονων παρατάσεων». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής ως προς τις χρονικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για τον νέο αναπτυξιακό και ήδη έχουν ανακοινωθεί τα τρία πρώτα καθεστώτα: η μεταποίηση, οι μεγάλες επενδύσεις και το καθεστώς για τις παραμεθόριες περιοχές.

Μέχρι 10/9 η πλατφόρμα για τον αναπτυξιακό νόμο

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου θα είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και θα είναι «ανοιχτή» από την ερχόμενη Τρίτη μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν εντός 90 ημερών από το τέλος της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, όπου θα εκδοθούν τα αποτελέσματα για τον πρώτο κύκλο.

«Θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο τα καθεστώτα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες και την εξωστρέφεια, τα οποία υπογράμμισε ότι αναμένονται με ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις και τους εξαγωγείς», τόνισε.

Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι μονοκαλλιέργεια για την ελληνική οικονομία

Αναφορικά με τον τουρισμό, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντική δραστηριότητα για την οικονομία, επισήμανε ότι «το 80% που πληρώνει το υπουργείο Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή για προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους κατευθύνεται σε τουριστικές επενδύσεις. Δεν θα ήταν λογικό, φέτος και από εδώ και στο εξής, να δίναμε πάλι το 80% ενός αναπτυξιακού νόμου στον τουρισμό, γιατί θα ήμασταν παντελώς ανακόλουθοι».

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι από αύριο Παρασκευή ξεκινά η συζήτηση του ολοκληρωμένου νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την Εθνική Πολιτική Ποιότητας, «που φιλοδοξεί να εδραιώσει την ποιότητα ως στρατηγικό πλεονέκτημα για την οικονομία της πατρίδας μας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας». Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων.

Στόχος οι εξαγωγές ύψους 120 δισ. ευρώ ώς το 2028

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, επισήμανε την ανθεκτικότητα και τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών, παρά το σύνθετο διεθνές περιβάλλον. «Στόχος είναι οι ελληνικές εξαγωγές να φτάσουν τα 120 δισ. ευρώ ώς το 2028».

Ο κ. Διαμαντίδης ζήτησε ακόμα την κατανομή περισσότερων κονδυλίων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της έντονης επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων της περιοχής.

ΔΕΘ στο κέντρο, φοιτητικές κατοικίες στη Σίνδο

Η διοίκηση του ΣΕΒΕ συμφωνεί με τη διατήρηση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και προτείνει η έκταση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Σίνδο να διατεθεί για τη δημιουργία κατοικιών για φοιτητές και εργαζόμενους, με ενοίκιο 300-350 ευρώ.

Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης έκλεισαν με την απονομή του βραβείου «Χρυσός Αλέξανδρος» στον Νικόλαο Κ. Κουκούντζο για τη συνολική του συμβολή στην εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Loading

Play