Επέστρεψαν στην Έδεσσα και τον Νέο Μαρμαρά οι ήρωες της ΕΛΔΥΚ, 51 χρόνια μετά

Επέστρεψαν στην Έδεσσα και τον Νέο Μαρμαρά οι ήρωες της ΕΛΔΥΚ, 51 χρόνια μετά

Η μέρα ξεκίνησε με εκείνη την παράξενη, πυκνή σιωπή που μόνο οι πολύ βαθιές απουσίες φέρνουν. Η σημερινή δεν ήταν μια απλή Κυριακή για την Έδεσσα, στο νομό Πέλλας, και το Νέο Μαρμαρά στη Χαλκιδική. Ήταν μια μέρα που ο χρόνος σταμάτησε για λίγο να κυλά μπροστά και γύρισε πίσω, στον Αύγουστο του 1974.

Πενήντα ένα χρόνια μετά, τα λείψανα δύο ηρώων της ΕΛΔΥΚ, σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία, επέστρεψαν στη γη από την οποία ξεκίνησαν χρόνια πριν το ταξίδι προς την υπεράσπιση των ιδανικών της πατρίδας και της ελευθερίας. Ένα ταξίδι που για τους στρατιώτες Θεόδωρο Χαραλαμπίδη και Στέφανο Κουρκούλη έμελλε να μην έχει επιστροφή. Και οι δύο εξαφανίστηκαν στο ύψωμα «Α» του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, στη Λευκωσία, μαχόμενοι κατά των Τούρκων, στις 16 Αυγούστου 1974. Για δεκαετίες χαρακτηρίζονταν αγνοούμενοι, μέχρι που, χάρη στο πολύχρονο έργο ταυτοποίησης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οικογένειές τους έλαβαν την απάντηση που περίμεναν μισό αιώνα. Σήμερα πραγματοποιούνται οι κηδείες στους τόπους καταγωγής τους.

Στον μητροπολιτικό ναό Αγίας Σκέπης της Έδεσσας, κάτω από έναν βουβό καλοκαιρινό ήλιο, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να συνοδεύσουν τον Θεόδωρο Χαραλαμπίδη στο τελευταίο του ταξίδι. Ανάμεσά τους, τα αδέλφια του — ο Αθανάσιος και η Βασιλική– αλλά και συμπολεμιστές του, που ήρθαν να αποχαιρετίσουν τον στρατιώτη που έφυγε από την πατρίδα του 21 ετών κι επέστρεψε ήρωας, πέντε και πλέον δεκαετίες μετά.

Συγκινητική και μεστή ιστορικού φορτίου ήταν η ομιλία του Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κωνσταντίνου Πολυκάρπου, ο οποίος απέδωσε φόρο τιμής στον Χαραλαμπίδη, σκιαγραφώντας το ανθρώπινο και στρατιωτικό του ανάστημα.

Ο Θεόδωρος Χαραλαμπίδης επρόκειτο να απολυθεί μαζί με τη σειρά του στις 16-19 Ιουλίου 1974, ωστόσο τα σχέδια του διακόπηκαν απότομα με την τουρκική εισβολή. Η μοίρα, αλλά και τα βάρβαρα και διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας για την Κύπρο, επεφύλασσαν διαφορετική την τύχη του γενναίου Θεόδωρου αλλά και της σειράς του, της ΕΛΔΥΚ γενικότερα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε με έμφαση στη γενικότερη ιστορική συγκυρία: Η εξέλιξη των γεγονότων μετά το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ στην Κύπρο, ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων.

Ο Θεόδωρος Χαραλαμπίδης πολέμησε με όλη τη δύναμη του χαρακτήρα του και την πίστη του στην αποστολή. Ο Κύπριος γενικός πρόξενος συνέχισε: Η σειρά αυτή της ΕΛΔΥΚ δεν απολύθηκε ποτέ από το χρέος του Έλληνα στρατιώτη. Κλήθηκε να εκπληρώσει τον όρκο και το χρέος της υπεράσπισης των εθνικών εδαφών του Ελληνισμού στην Κύπρο, από τη θηριώδη, παράνομη, πλήρους στρατιωτικής κλίμακας και βαρβαρότητας εισβολή στην Κύπρο.

Η θυσία του δεν ήταν μοναχική. Ολόκληρη η γενιά των ΕΛΔΥΚαρέων έγραψε μια ξεχωριστή σελίδα: Ο γνήσιος και αγνός πατριωτισμός των ελδυκαρέων έγραψε και γράφει ιστορία, και οι θυσίες και οι αγώνες τους αποτελούν τεράστια παρακαταθήκη στον απανταχού Ελληνισμό μας.

Για τον Θεόδωρο Χαραλαμπίδη, οι μαρτυρίες των συμπολεμιστών του επιβεβαιώνουν τη γενναιότητα που έδειξε μέχρι τέλους:

Ο μητροπολιτικός ναός Αγίας Σκέπης της Έδεσσας γέμισε ασφυκτικά από τους δικούς του ανθρώπους, τα μέλη της οικογένειάς του, φίλους, γνωστούς αλλά και πλήθος άλλων πολιτών που ήθελαν απλώς να συνοδεύσουν τον στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ στο στερνό κατευόδιο.

Έξω από τον ναό είχαν από νωρίς παραταχθεί στρατιώτες, για να αποδώσουν την οφειλόμενη τιμή στον ήρωα της ΕΛΔΥΚ, ενώ ανάμεσα στα στεφάνια ήταν αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Αθανάσιου Δαβάκη.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, ακολούθησε η ταφή στα στρατιωτικά κοιμητήρια Έδεσσας, όπου από σήμερα αναπαύεται ο ήρωας της ΕΛΔΥΚ.

Ο Στέφανος Κουτρούλης «επέστρεψε» στο Νέο Μαρμαρά.

Την ώρα που η Έδεσσα αποχαιρετούσε τον Θεόδωρο Χαραλαμπίδη, στη Χαλκιδική η παραθαλάσσια κοινότητα του Νέου Μαρμαρά αποχαιρετούσε τον Στέφανο Κουτρούλη, γεννημένο το 1952. Και αυτός έπεσε μαχόμενος στην ίδια φονική μάχη, στο ίδιο ύψωμα, την ίδια μέρα. Όπως και ο Χαραλαμπίδης, έτσι και ο Κουτρούλης προήχθη μεταθανατίως στον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Η επιστροφή τους ήταν ηρωική. Βρισκόμενοι καθ’ οδόν προς την Ελλάδα, άκουσαν από τα τρανζιστοράκια για την απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων. Ανέβηκαν στο κατάστρωμα του αρματαγωγού και απαίτησαν από τον κυβερνήτη να γυρίσουν πίσω. Αλλιώς, του είπαν, θα πηδήξουν στη θάλασσα.

Ο κ. Στάικος κρατά ζωντανές και τις εικόνες από εκείνες τις ημέρες λίγο πριν από τη μεγάλη καταιγίδα… Ο Στέφανος ήταν ένας πραγματικός ήρωας, επαναλαμβάνει ο κ. Στάικος για τον φίλο και συμπολεμιστή του (αλλά και για όλους όσοι έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά).

Οι κηδείες των δύο στρατιωτών έγιναν στο πλαίσιο του επαναπατρισμού των ταυτοποιημένων λειψάνων 16 πεσόντων της ΕΛΔΥΚ, θυμάτων της τουρκικής εισβολής, πριν από λίγες ημέρες. Ο Θεόδωρος και ο Στέφανος δεν αγνοούνται πια. Αναγνωρίστηκαν, επιστράφηκαν, τιμήθηκαν. Και τα ονόματά τους γράφτηκαν ξανά στη δημόσια μνήμη — εκεί όπου ανήκαν πάντα.

Οι οικογένειές τους, οι φίλοι, οι συμπολεμιστές τους και όλοι όσοι ήταν παρόντες στην Έδεσσα και τον Νέο Μαρμαρά, τούς αποχαιρέτησαν με στρατιωτικές τιμές, αλλά και με μια υπόσχεση: Να μην ξεχαστεί η θυσία τους.

* Επισυνάπτονται φωτογραφίες – Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Τη φωτογραφία του κ. Στάικου στο μνημείο του Στέφανου Κουτρούλη παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος ο κ. Στάικος.

Loading

Play