Την ανάγκη για περισσότερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Thessaloniki 2030», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Grant Thornton, υπό την αιγίδα των συνδέσμων Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).
«Χρειαζόμαστε πολιτική συναίνεση για να μπορέσουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Τις κάνουμε, προοδεύουμε, αλλά νομίζω πως πρέπει να συντονίσουμε περισσότερο τις προσπάθειές μας» είπε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι, παρά το δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική, καταγράφοντας θετικές επιδόσεις και «ξεχωρίζοντας θετικά στην Ευρώπη».
Η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% το 2024, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί το 2025, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις.
«Η ικανότητά μας να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της οικονομίας, να επιταχύνουμε την προσέλκυση επενδύσεων και να διαμορφώσουμε πιο βιώσιμο και παραγωγικό αναπτυξιακό υπόδειγμα θα καθορίσει τη θέση της χώρας στην παγκόσμια οικονομία» τόνισε, αναφερόμενος στα σημαντικά περιθώρια μετασχηματισμού που υπάρχουν. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης το 2024 και το 2025.
«Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ είναι παράλογο» δήλωσε σχετικά με την επιβολή υψηλών δασμών, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα πληγούν πρωτίστως από αυτές τις ενέργειες. Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η παγκόσμια οικονομική πολιτική ελαστική, λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο.
Η κρίσιμη ευκαιρία για την Ευρώπη και το ευρώ εντοπίζεται στη δυνατότητά της να αναδειχθεί σε σταθερό και ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, με την ενίσχυση του ρόλου του ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την εθνική οικονομία, με σημαντική επιχειρηματική κινητικότητα και υψηλή συγκέντρωση νέων επιχειρήσεων, επισημαίνοντας πως το 24,5% των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2024 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.
Ωστόσο, προειδοποίησε για τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, με την Περιφέρεια Αττικής να κατατάσσεται σε σχετικά υψηλές θέσεις στον ευρωπαϊκό δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για εγκυρότητα στις κοινωνικές πολιτικές, καθώς οι περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Η Βόρεια Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις σε υποδομές για να βελτιωθεί η περιφερειακή ανταγωνιστικότητα, με έμφαση σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξαγωγικού προσανατολισμού.
Η αναβάθμιση των υποδομών είναι κρίσιμη για να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα κόμβος εμπορίου και καινοτομίας, μέσω στοχευμένων επενδύσεων στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, τις μεταφορές και την ενέργεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ