Σημαντική επιτυχία σημείωσαν τα μέλη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφού μετά από αξιολόγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) εγκρίθηκαν οι 14 από τις 15 προτάσεις που υποβλήθηκαν (οι 12 με χρηματοδότηση), λαμβάνοντας μάλιστα την 1η και 3η βαθμολογική θέση, στη δράση «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ», ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου από το ΑΠΘ, οι προτάσεις έχουν ως σκοπό την ώθηση της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας τους με εδραιωμένα, εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής (π.χ. Harvard, Texas AM, Leiden, Amsterdam). Ειδικότερα, οι προτάσεις αποσκοπούν στην οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (Joint Master ή Dual Master) σε νέα, ειδικά αντικείμενα που δεν είναι σήμερα διαθέσιμα και στη δημιουργία επιστημόνων προσανατολισμένων σε νέες κατευθύνσεις.
Προστίθεται, επίσης, στο ίδιο δελτίο Τύπου πως οι εγκρίσεις αυτές καταδεικνύουν ότι το ΑΠΘ δεν επενδύει μόνο στην έρευνα και την αριστεία, αλλά και στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων με διεθνή αντίκτυπο, ενισχύοντας τη θέση του ως κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στον προσωρινό πίνακα αξιολόγησης, αναγράφονται αναλυτικά η τελική βαθμολογία κάθε πρότασης, τα συνεργαζόμενα διεθνή πανεπιστήμια, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενστάσεων, θα αναρτηθεί ο οριστικός πίνακας και θα εκκινήσει η διαδικασία έναρξης υλοποίησης των έργων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ