Έργα του Γιάννη Μενεσίδη αποκαλύπτουν την «κεκρυμμένη» χαρά τους στο Τελλόγλειο

Έργα του Γιάννη Μενεσίδη αποκαλύπτουν την «κεκρυμμένη» χαρά τους στο Τελλόγλειο

Σαράντα έξι έργα των τελευταίων δύο δεκαετιών του Γιάννη Μενεσίδη φιλοξενούνται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στη νέα έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μενεσίδης: Ο ζωγράφος της “κεκρυμμένης” χαράς», που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από την περιγραφή του ίδιου του ζωγράφου για τις δημιουργίες του. «Παραλληλίζω τη ζωγραφική μου με τη ροδιά που μεταφέρει έννοιες κεκρυμμένης χαράς. Γλυκαίνομαι, χάνομαι και αποσαθρώνομαι στη ζωγραφική επιφάνεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα έργα του, σε σινική μελάνη, τέμπερα και λαδοπαστέλ, χαρακτηρίζονται από τον πολλαπλασιασμό των μοτίβων, τη γοητεία της επιφάνειας και τη σχηματοποίηση των μορφών. Ο άνθρωπος κατέχει κεντρική θέση στην τέχνη του, είτε πρόκειται για θρησκευτικά είτε για λαϊκά θέματα. Παράλληλα, η φύση εμφανίζεται διαρκώς σαν θεματική: στην επιβλητική παρουσία δέντρων (πλατάνια, οξιές, ελιές, πεύκα), στη βλάστηση και στα πουλιά, στον βυθό της θάλασσας, στο υδάτινο στοιχείο και στα τοπία (η Σάμος, τα βράχια της Καππαδοκίας, το φαράγγι της Βίκου, τα Φηρά στη Σαντορίνη, η έρημος της Ιορδανίας κτλ.).

«Στα έργα του Μενεσίδη, είτε πρόκειται για τοπία, είτε για θρησκευτικά ή λαϊκά θέματα (παζάρια, γιορτές), υπάρχει πάντα ο άνθρωπος, ως σχήμα και ως σύμβολο. Είναι μια τέχνη αποδεσμευμένη από τη φυσιοκρατική αναπαράσταση, πνευματική και συμβολική που δεν εγκλωβίζεται σε μια αυστηρή μεθοδολογία ή φόρμουλα. Είναι μια τέχνη που επιτρέπει την αυτογνωσία και την εξερεύνηση, γεμάτη διάχυτη χαρά, γαλήνη και ελπίδα»

.

Η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, τονίζει ότι ο Μενεσίδης, έχοντας ζήσει σε αστικά κέντρα, κινείται ανάμεσα στον πραγματικό χώρο και την ονειρική του πλευρά. «Η έκθεση λειτουργεί επιπλέον και ως αναφορά και τιμή στον δάσκαλο Πεντζίκη, μας εισάγει στον χώρο της “Διαγωνίου” του Χριστιανόπουλου» καταλήγει η κ. Γουλάκη-Βουτυρά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Γιάννης Μενεσίδης: Ο ζωγράφος της “κεκρυμμένης” χαράς» θα πραγματοποιηθούν στις 7 Μαΐου στις 19:00, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Loading

Play