«Καλά νέα» αναμένονται το φθινόπωρο στη ΔΕΘ για τη μεσαία τάξη από τον πρωθυπουργό αναφορικά με τη φορολογία, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: κάθε διαθέσιμο πλεόνασμα να επιστρέφει στην κοινωνία. Οι ανακοινώσεις στη ΔΕΘ θα επικεντρωθούν στη φορολογία, την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων. Σε συζήτηση στο πλαίσιο του 13ου Thessaloniki Tax Forum, ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι: Η φορολογία δεν είναι στατική, πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Η χώρα έχει εισέλθει σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και η φορολογία είναι σημαντικός πυλώνας για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Παρουσιάζοντας το όραμα της κυβέρνησης για τη φορολογική πολιτική, επεσήμανε τη σημασία της σταθερότητας, της καινοτομίας και της κοινωνικής αποδοτικότητας. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να θεμελιωθούν βάσεις για έναν πιο φιλικό και σταθερό φορολογικό χάρτη, ικανό να υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Κώτσηρας επισήμανε ότι η φορολογία σχετίζεται άμεσα με την οικονομία και τις κοινωνικές ανάγκες, τονίζοντας πως η χώρα έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές. Το δημόσιο χρέος μειώνεται και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής αποδίδει καρπούς.
Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία της σταθερότητας του νομοθετικού πλαισίου για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους. Η νομοθέτηση για τη φορολογική συμμόρφωση έχει εξασφαλίσει σαφή χρονοδιαγράμματα και έχει ενισχύσει την προβλεψιμότητα για τους φορολογούμενους.
Σχολιάζοντας την ψηφιοποίηση του φορολογικού συστήματος, υπογράμμισε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνεπάγεται έσοδα αυξημένα κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η ψηφιοποίηση ενισχύει τη φορολογική συνείδηση και τη λειτουργική σχέση των πολιτών με το κράτος.
Αναφερόμενος στη φορολογία ως εργαλείο ανάπτυξης, επεσήμανε ότι οι νέες πολιτικές θα δώσουν κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα, εστιάζοντας στη διατήρηση και επαναπατρισμό του ανθρώπινου κεφαλαίου που έχει φύγει στο εξωτερικό.
Σχετικά με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, ενημέρωσε για την υιοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιολόγησης πολιτικών που στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η πράσινη φορολογία απαιτεί ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικών και οικονομικών στόχων.
Ο κ. Κώτσηρας επιβεβαίωσε τη στήριξή του σε θεσμούς όπως η φορολογική διαιτησία και η διαμεσολάβηση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ταχείας και ποιοτικής δικαιοσύνης. Οι εναλλακτικοί μηχανισμοί είναι κρίσιμοι για την αποτελεσματική επίλυση φορολογικών διαφορών.
Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, επεσήμανε τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας για την ισορροπία των φορολογικών πολιτικών. Η Θεσσαλονίκη είναι σημείο συνάντησης ιδεών και προτάσεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Το Thessaloniki Tax Forum αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου και προτάσεων για μία πιο δίκαιη και αποτελεσματική φορολογική πολιτική, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, καταλήγοντας ότι η φορολογία είναι καθρέφτης της κοινωνίας και εργαλείο προόδου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ