Την πεποίθηση ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πολύ ενδιαφέρον σημείο της ιστορίας της, χάρη στις αλλαγές που φέρνουν οι δύο σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων 20 ετών, το cloud (υπολογιστικό νέφος) και η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο μηχανικός Ιπποκράτης Πανδής, αντιπρόεδρος της Amazon Web Services (AWS).
«Η GenAI ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Δεν είναι κάτι τρομακτικό ως τεχνολογία, αλλά φέρνει την πιο σημαντική αλλαγή από τότε που βγήκε το cloud, οδηγώντας μας σε ένα σημείο καμπής», επισήμανε ο κ. Πανδής, ένας από τους μόλις εννέα μηχανικούς της AWS σε τόσο υψηλό επίπεδο και απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs, η GenAI αναμένεται να αυξήσει την ανθρώπινη παραγωγικότητα κατά 2%-3% και το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περισσότερα από 7 τρισ. δολ. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες υπηρεσίες και νέους τρόπους αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τους υπολογιστές, να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εργαζομένων και να εξάγουμε νέα, πολύτιμη πληροφορία», σημείωσε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για την ανάγκη υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας.
Ο κ. Πανδής αναφέρθηκε ειδικά στην Amazon, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρεία ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη από την ίδρυσή της, με τον Τζεφ Μπέζος να ξεκινά την πώληση βιβλίων online. Σήμερα, η Amazon χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε σχεδόν όλες τις λειτουργίες της και «εξάγει» αποδοτικά μοντέλα και υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις.
Κέντρα δεδομένων και πυρηνικά εργοστάσια
Για τη δημιουργία Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, απαιτείται τεράστια υπολογιστική ισχύς. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε στην Amazon Web Services είναι ότι χτίζουμε κέντρα δεδομένων, ώστε οι πελάτες μας να μπορούν να τρέξουν τις εφαρμογές τους», δήλωσε ο κ. Πανδής, διευκρινίζοντας ότι συνήθως τοποθετούν τα κέντρα δεδομένων κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια λόγω της υψηλής ζήτησης ενέργειας.
Εξήγησε ότι η AWS δημιουργεί και δικούς της επεξεργαστές για να επιτύχει ενεργειακή αποδοτικότητα και τόνισε τη σημαντική ζήτηση υπολογιστικής ισχύος, που περιορίζει την ταχύτητα ανάπτυξης της εταιρείας.
Αναφέρθηκε επίσης στην εξέλιξη του διαθέσιμου δικτύου, σημειώνοντας ότι πριν από 10 χρόνια το μεγαλύτερο εύρος ζώνης δικτύου ήταν 10 Gbps, ενώ σήμερα υπάρχουν μηχανήματα που μπορούν να απορροφήσουν 3320 φορές περισσότερα.
Τα δύο «κλειδιά»: κουλτούρα και «ειδικά» δεδομένα
Ο κ. Πανδής επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής εταιρικής κουλτούρας για την επιτυχή ενσωμάτωση της γεννητικής ΤΝ και τις δυνατότητες που ανοίγονται από τη χρήση των δεδομένων των εταιρειών για την ανάπτυξη εφαρμογών GenAI.
«Το πιο βασικό που πρέπει να σκεφτείς είναι η κουλτούρα. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε συγκεκριμένο τρόπο εργασίας και τώρα τους λες να χρησιμοποιήσουν κάτι καινούργιο», τόνισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η αλλαγή αυτή είναι πολύ δύσκολη.
Η συζήτηση για τη δημιουργία εφαρμογών ανέδειξε ότι τα δεδομένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Ο κ. Πανδής εξήγησε ότι το να χρησιμοποιείς τα δικά σου δεδομένα είναι κρίσιμο για τη δημιουργία εφαρμογών γεννητικής ΤΝ και η AWS προσφέρει υπηρεσίες που διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.
Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στις πολλές υπηρεσίες της AWS για επιχειρήσεις και startups, καθώς και στη νέα υπηρεσία Bedrock, που επιτρέπει τη χρήση πολλών διαφορετικών Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων σε μία ενιαία διεπαφή.
Το 12ο Technology Forum συνδιοργανώνεται από 33 φορείς, μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ