Ο μικρός μέσος όρος εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα καθιστά τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών κρίσιμη, τόνισε ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Ευρωπαϊκής Ένωσης Κρίστοφ Χάνσεν σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του, που προβλήθηκε στο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Η δύναμη της συνεργασίας ως καταλύτης για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Έστειλε, δε, μήνυμα στήριξης προς την ελληνική γεωργική κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα βρίσκεται δίπλα στους Έλληνες αγρότες σε μία περίοδο έντονων προκλήσεων και αναφέρθηκε με εγκωμιαστικό τρόπο στην ψηφιακή πρόοδο της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ άλλων, έκανε ειδική μνεία στην ενεργοποίηση κονδυλίων από το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για ομάδες και οργανώσεις παραγωγών.
«Η περαιτέρω ψηφιοποίηση του τομέα είναι καθοριστική. Η Ελλάδα αποτελεί θετικό παράδειγμα, καθώς έχετε ήδη αξιοποιήσει οικολογικά σχήματα για την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων και η πλειοψηφία των δικαιούχων κάνει χρήση ψηφιακών εφαρμογών», τόνισε ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων. Αναφέρθηκε, δε, στη σημαντική παρουσία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στις διεθνείς αγορές, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας διαθέτει πάνω από 280 κατοχυρωμένα προϊόντα, με κορυφαία παραδείγματα τη φέτα και το ελαιόλαδο.
Ένα από τα ζητήματα, στα οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Χάνσεν, ήταν αυτό της κλιματικής κρίσης και της αναγκαιότητας προσαρμογής στα νέα δεδομένα που αυτή φέρνει. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μέχρι και σήμερα παραμένουν ζωντανές στη μνήμη μας οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών στη Θεσσαλία, στον Έβρο και στη Ρόδο». Για την κλιματική κρίση σε συνάρτηση με τον πρωτογενή τομέα, επισήμανε ότι: «Η γεωργία και το κλίμα πρέπει να συμβαδίζουν. Δεν αρκεί η μείωση ή ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να αλλάξουμε και τις γεωργικές πρακτικές μας». Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Ευρώπη «θα προστατεύσει τον αγροδιατροφικό της τομέα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις απειλές».
Μιλώντας για το όραμα της ΕΕ για τον πρωτογενή τομέα, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα, ο κ. Χάνσεν ανέφερε ότι αυτό αναγνωρίζει πλήρως ότι η ευρωπαϊκή γεωργία είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφη, λέγοντας ωστόσο ότι «αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες της δυνάμεις». Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις, τόνισε ότι «η απάντησή μας σε αυτές δεν μπορεί να είναι ενιαία, αλλά πρέπει να είναι προσαρμοσμένη και τοπικά εστιασμένη».
Η ανάγκη για σταθερές και διαφανείς πολιτικές είναι πιο επιτακτική από ποτέ, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Gaia Επιχειρείν, Αναστάσιος Τρυπιτσίδης. Υπογράμμισε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί στρατηγική και όχι μόνο ένα εργαλείο επιδοτήσεων.
Η ψηφιοποίηση δεν είναι πια επιλογή, είναι αναγκαιότητα, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΕΑΣΘ, Χρήστος Τσιχήτας, επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία πρέπει να λειτουργεί ως σύμμαχος του παραγωγού. Επίσης, τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της διατροφικής ασφάλειας σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει την αυτάρκειά της». Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα ενότητας και ουσιαστικού διαλόγου, λέγοντας: «Ας φύγουμε όλοι από εδώ σοφότεροι και καλύτεροι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ