Η ανάγκη προσαρμογής της εκπαίδευσης στις σύγχρονες συνθήκες ζωής, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθή κόσμο που απαιτεί ωστόσο γνώση και ψηφιακές δεξιότητες, αναδείχθηκε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα, η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχάρακη αναφέρθηκε στους στόχους και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ένα σύγχρονο σχολείο, σύμφωνο με τις απαιτήσεις της εποχής. «Σε μία εποχή, της τεχνητής νοημοσύνης, της παγκόσμιας αστάθειας και των μεγάλων προκλήσεων, η εκπαίδευση δεν μπορεί να μείνει στάσιμη, αλλά να συνεχίσει να εξοπλίζει τα παιδιά, όχι απλά με γνώση και με δεξιότητες, αλλά και με πίστη στον εαυτό τους», τόνισε η υπουργός.
«Αυτό», πρόσθεσε η κ. Ζαχαράκη, «προσπαθούμε να το κάνουμε και σε κάθε σχολείο της χώρας. Στην καρδιά κάθε αλλαγής βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο εκπαιδευτικός… Με όραμα και σχέδιο, μετατρέπουμε το σχολείο σε έναν ζωντανό οργανισμό μάθησης, όπου η τεχνολογία δεν είναι ο στόχος, αλλά απλά ένα εργαλείο που προωθεί τη συμμετοχή, τη γνώση και τις ευκαιρίες».
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στα διαδραστικά μέσα, στα τάμπλετ και στα σετ ρομποτικής που έχουν διατεθεί σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και για την προσαρμογή της μαθησιακής διαδικασίας στις νέες συνθήκες, λέγοντας:
«Ήδη, έχουν επενδυθεί σε όλη την Ελλάδα πάνω από 364 εκατομμύρια ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, 36.264 αίθουσες έχουν εξοπλιστεί με διαδραστικούς πίνακες, όλα τα σχολεία είναι συνδεδεμένα με το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο και τα περισσότερα απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες σύνδεσης. Το ψηφιακό σχολείο εξυπηρετεί καθημερινά 1,3 εκατομμύρια μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικούς, με 56 υπηρεσίες, προετοιμάζοντας τα παιδιά για έναν κόσμο που αλλάζει, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο».
Ιδιαίτερα, η υπουργός αναφέρθηκε στην ψηφιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. «Πάνω από 50.000 εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Επτά χιλιάδες μόνο το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου του 2025, ενώ τη νέα χρονιά ξεκινά νέο πρόγραμμα για 15.000 εκπαιδευτικούς με έμφαση στα προγράμματα σπουδών και στις νέες τεχνολογίες», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη και συμπλήρωσε: «Τα επόμενα δύο χρόνια, μάλιστα, στην τεχνητή νοημοσύνη η Ελλάδα πρωτοπορεί, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 73 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη, 1.500 εκπαιδευτικοί έχουν ολοκληρώσει το πρώτο πιστοποιημένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα και ο στόχος είναι 2.000 εκπαιδευτικοί να επιμορφωθούν έως το 2026 σε σημαντικές δεξιότητες».
Ταυτόχρονα, η κ. Ζαχαράκη επισήμανε τη σημαντικότητα των νέων τεχνολογιών για την υποβοήθηση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, λέγοντας: «Με επένδυση άνω των 30 εκατομμυρίων εξοπλίζουμε τα σχολεία με εργαστήρια πληροφορικής και λογισμικά μάθησης, ενώ σημαντική καινοτομία αποτελεί το ψηφιακό φροντιστήριο από το 2024. Λίγο λιγότερο από 50.000 υποψήφιοι της τρίτης λυκείου έχουν πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν μαθήματα, με πάνω από 3.500 ζωντανά διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία παρέχονται και στη νοηματική γλώσσα».
Τέλος, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για το εθνικό απολυτήριο, την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, όπως και για την κτιριακή υποδομή.
«Είκοσι επτά σχολεία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου», είπε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης της χώρας, υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής».
Εισήγηση Ν. Παπαϊωάννου
«Η Παιδεία δεν είναι αφηρημένη έννοια. Είναι το θεμέλιο κάθε σοβαρής εθνικής στρατηγικής», τόνισε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου.
«Και το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι συνδεδεμένο με την παραγωγή, την καινοτομία και κυρίως την αξιοκρατία. Δεν επενδύουμε μόνο σε κτήρια και εξοπλισμούς. Επενδύουμε στον άνθρωπο. Στον φοιτητή. Στον νέο επιστήμονα. Στο ίδιο το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε και στο νέο νομοσχέδιο για τον «εξορθολογισμό των φοιτητικών καταλόγων», λέγοντας ότι οι προτάσεις είναι ισορροπημένες και δίνουν μια ευκαιρία σε όσους για διάφορους λόγους καθυστέρησαν, αλλά αποδεδειγμένα προσπαθούν και συμμετέχουν στο πανεπιστήμιο, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε απαραίτητες τις ρυθμίσεις για την «πολιτική προστασία» στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας της δημόσιας περιουσίας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ακόμη ότι «η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν είναι πια απομονωμένη» και αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της. «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη διατήρηση δομών που κρατούν τους νέους μας στο περιθώριο ή έξω από την αγορά εργασίας. Η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων δεν είναι θεωρητικό ζήτημα. Είναι το μέτρο της πολιτικής βούλησης», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:
«Το 2019, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΥΠΑΙΘΑ ήταν 5,5 δισ., ενώ το 2025 ξεπέρασε τα 6,6 δισ. Το 2019, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα Πανεπιστήμια ήταν 664,36 (μόνο μισθοί) εκατ. ευρώ. Το 2025, προσεγγίζει τα 989 εκατ. ευρώ. Από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, χρηματοδοτούνται έργα 367,95 εκατ. ευρώ υποστήριξης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Ιδιαίτερα, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη διασύνδεση του ελληνικού πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, μέσω θεσμικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ίδρυση τεχνολογικών πάρκων και την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας με επενδύσεις που ενισχύουν, όπως είπε, την εξωστρέφεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
«Παράλληλα», πρόσθεσε, «με τον Νόμο 5094/2024 ανοίγει μια νέα σελίδα. Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, με αυστηρούς όρους, προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς χωρίς να απειλεί τη δημόσια εκπαίδευση. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός για την ποιότητα, δημιουργούνται νέες θέσεις πρακτικής άσκησης και ερευνητικών συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα, προσελκύονται διεθνείς φοιτητές και αναπτύσσονται συνεργασίες σε ένα περιβάλλον υγιούς συναγωνισμού, διασφαλίζοντας ότι δεν δημιουργείται παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα δύο ταχυτήτων και ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο ενισχύεται, δεν υποβαθμίζεται».
«Το μήνυμα, λοιπόν, είναι σαφές: Όποιος πιστεύει στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, δεν το φοβάται, το ενισχύει», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.
Εισήγηση κοινοβουλευτικού τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδη
«Η εκπαίδευση είναι θεμέλιο κάθε δημοκρατικής, κοινωνικά δίκαιης και παραγωγικά ισχυρής κοινωνίας», τόνισε ο βουλευτής Κιλκίς και κοινοβουλευτικός τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Στέφανος Παραστατίδης και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να αλλάξει η Παιδεία στη χώρα θα πρέπει να μείνουν στο περιθώριο οι επικοινωνιακοί χειρισμοί, οι ευκαιριακές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι κομματικοί ανταγωνισμοί, η περιφρόνηση στο διάλογο και στις συμμετοχικές διαδικασίες».
Ο κ. Παραστατίδης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις της την τελευταία εξαετία, υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρίζονται από «ασυνέχεια και ασυνέπεια» και από «διοικητική και διαχειριστική ανεπάρκεια», αλλά κυρίως από «έλλειψη ενός συγκροτημένου και συνολικού σχεδίου για την εκπαίδευση».
Όπως είπε, «είδαμε να ψηφίζονται με θριαμβευτικές δηλώσεις και πανηγυρισμούς στη Βουλή νόμοι που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, νόμοι που ψηφίστηκαν από τον προηγούμενο και καταργήθηκαν από τον επόμενο υπουργό της ίδιας κυβέρνησης, ρυθμίσεις που λειτούργησαν σε βάρος του σχολείου».
Τοποθέτηση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χρήστου Γιαννούλη
«Η παιδεία δεν είναι ένας απλός θεσμός -σε αυτό ελπίζω ότι συμφωνούμε- είναι και το θεμέλιο της Δημοκρατίας, ένας καθρέφτης του μέλλοντος μιας κοινωνίας που θέλει να προοδεύσει, να γίνει πιο δυνατή, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο ελεύθερη», ανέφερε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης.
«Είμαστε μάρτυρες, τα τελευταία χρόνια, της πολιτικής υποβάθμισης της προτεραιότητας στο δημόσιο πανεπιστήμιο με λογιστικές αυξομειώσεις, επικοινωνιακά κόλπα και προπαγάνδα. Θέλω να θυμίσω σχετικά με τα ξένα πανεπιστήμια ότι υπήρξε συνεργασία και στο παρελθόν, δεν είναι νέο φαινόμενο, συνέβη όμως με κανόνες».
Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε και σε ειρηνική διαδήλωση έξω από το δημαρχείο, παρουσία αστυνομικής δύναμης, για το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία. «Δεν κάνω αγοραία πολιτική, απέναντι σε αυτά τα παιδιά χρειάζεται ο στοιχειώδης σεβασμός», είπε ο κ. Γιαννούλης και συνέχισε: «Δεν γίνεται στο σπουδαστήριο και τη βιβλιοθήκη να έχουμε προβλήματα με τον κλιματισμό, δεν γίνεται στις φοιτητικές εστίες να μην μπορεί να ζήσει άνθρωπος εδώ και χρόνια. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε νωρίτερα από το πρωτόκολλο και τον καθωσπρεπισμό, ότι τα κτιριακά προβλήματα και η ασφάλεια είναι ακόμα μια αποτυχία κάποιων».
Στην ημερίδα συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό: η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου, ο εκδότης της «Μακεδονίας» Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ενώ τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης, πρυτάνεις πανεπιστημίων και υπηρεσιακά στελέχη της εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, γονείς μαθητών της Καλαμαριάς διαμαρτυρήθηκαν για την τοποθέτηση των παιδιών τους σε λύκειο στην περιοχή του Βότση, μακριά από την περιοχή τους, αντί του 3ου λυκείου, που, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να τα απορροφήσει. Τα υπηρεσιακά στελέχη της εκπαίδευσης επικαλέστηκαν τις προβλέψεις του νόμου για τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα και τον αριθμό των διαθεσίμων τμημάτων.
Στο προαύλιο του δημαρχείου, έξω από τον χώρο της εκδήλωσης, φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για το μέτρο της διαγραφής των «αιώνιων φοιτητών», και φώναξαν συνθήματα κατά του νομοσχεδίου για την Παιδεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ