Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της δημοσιογραφίας στην ψηφιακή εποχή ανέδειξε η θερινή ακαδημία «Thessaloniki International Media Summer Academy» (THISAM), με θέμα «Αποκαλύπτοντας τα Μέσα Ενημέρωσης του Αύριο», που διοργάνωσε για ένατη συνεχή χρονιά το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ – (Peace Journalism Lab) από τις 4 έως τις 13 Ιουλίου 2025, στο Μουσείο Φωτογραφίας MOMus στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το πρωτοποριακό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδύασε την αιχμή της δημοσιογραφικής πρακτικής με τη σύγχρονη ακαδημαϊκή σκέψη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα όπως η ηθική και δεοντολογία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες των μέσων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Afrodite Salas (Concordia University, Καναδάς), η Sherri Hope Culver (Temple University, ΗΠΑ), οι Shin D Kim και Holger Briel (Hong Kong Baptist University), ο Bill Silcock (Arizona State University), και ο Nico Carpentier (Charles University, Τσεχία). Παρόντες και ενεργά συμμετέχοντες ήταν επίσης εκπρόσωποι από πανεπιστήμια και ιδρύματα όπως τα: University of Prishtina, University of Zagreb, University of Barcelona, University of Maribor, University of Ljubljana, University of Novi Sad, Beijing Normal University, Macromedia University και DW Akademie.
Το φετινό πρόγραμμα ξεχώρισε για τη διαδραστική, βιωματική του προσέγγιση, που ενσωμάτωσε σύγχρονα παιδαγωγικά εργαλεία, προάγοντας τη σύνδεση θεωρίας και πράξης, διεθνούς εμπειρίας και τοπικής γνώσης. Οι συμμετέχοντες από δέκα διαφορετικές χώρες ενεπλάκησαν ενεργά σε workshops, ομαδικά πρότζεκτ και θεματικούς διαγωνισμούς.
Η 9η THISAM “Unveiling Tomorrow’s Media” προσέφερε ένα δυναμικό περιβάλλον συνεργασίας, ενίσχυσε δεξιότητες σε κρίσιμους τομείς όπως το podcasting, η δημιουργική αφήγηση, η παραπληροφόρηση και η ηγεσία στα media, και λειτούργησε ως πολύτιμη πλατφόρμα διεθνούς δικτύωσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, η αυλαία έπεσε μέσα σε γενικότερο κλίμα ενθουσιασμού από τους συμμετέχοντες και το «ραντεβού» ανανεώθηκε για τον Ιούλιο του 2026.
Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας
Το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας με διευθυντή τον καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκο Παναγιώτου εξειδικεύεται στη μελέτη και έρευνα της Διεθνούς και Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας, ως ενός αναδυόμενου, παγκοσμίως, ερευνητικού και διδακτικού πεδίου. Ακόμη, πραγματοποιεί έρευνες σε πεδία όπως: Διαχείριση Κρίσεων, Παραπληροφόρηση και Ψευδείς Ειδήσεις, Γραμματισμό στα ΜΜΕ, Στρατηγική Επικοινωνία, ΜΜΕ και πολεμικές συρράξεις και Ρητορική Μίσους. Του έχουν απονεμηθεί δύο έδρες Jean Monnet for European Integration και European Public Diplomacy, καθώς και χρηματοδότηση για ερευνητικό πρόγραμμα από τη Google (DNI Fund).
*Πηγή φωτ.: THISAM, photo credits: Giannis Triantafyllidis
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ