Η ιστορία ζωντανεύει μέσα από τα βιβλία του Κώστα Γκιουλέκα στο 44ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου

Η ιστορία ζωντανεύει μέσα από τα βιβλία του Κώστα Γκιουλέκα στο 44ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου

Με μία εκδήλωση – οδοιπορικό στη νεώτερη ελληνική ιστορία, μέσα από τα βιβλία του υφυπουργού Εσωτερικών, δικηγόρου, δημοσιογράφου και διδάκτορα Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστα Γκιουλέκα έπεσε, το βράδυ της Κυριακής, η αυλαία του φετινού 44ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Βιβλίου, που διεξήχθη στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Έπος 1940 – ‘41 – Ο πόλεμος – Ημέρα με την Ημέρα – Από τις εφημερίδες της εποχής», «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903 – 1908 – Η ένοπλη φάση – Από τις εφημερίδες της εποχής» και «Το χρονικό της Επανάστασης – Μέσα από τις εφημερίδες της Παλιγγενεσίας – Στη φωτιά με αίμα και μελάνι – 1821/1831 – Από τον Ξεσηκωμό ως τη δημιουργία του ελληνικού κράτους» είναι οι τίτλοι των έργων του Κώστα Γκιουλέκα. Έργα, που, όπως επισήμαναν οι ομιλητές της εκδήλωσης, είναι το αποτέλεσμα πολυετούς και επιστημονικής έρευνας.

Η πρωτοτυπία, η αυθεντικότητα, η ζωντάνια και η διαχρονικότητα συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά των βιβλίων του Κώστα Γκιουλέκα, τόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας. «Αποτελούν δώρο στην ιστορική γνώση, προσφορά στον ερευνητή του μέλλοντος και τιμή στους Αγωνιστές της εποχής», σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για εθνική και ιστορική παρακαταθήκη.

Για τον ιστορικό θησαυρό των συγκεκριμένων έργων μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εξήρε το έργο του Κώστα Γκιουλέκα, τονίζοντας ότι είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με ζητήματα ιστορίας.

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας υπογράμμισε ότι η ιστορία παραμένει ζωντανή μέσα από την έρευνα και την αναζήτηση ψηφίδων που δεν έχουν έρθει στο φως. «Αν χρησιμοποίησα τον Τύπο είναι επειδή είμαι δημοσιογράφος», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), εξηγώντας ότι επέλεξε να γράψει σε ιστορικό ενεστώτα, μεταφέροντας στον αναγνώστη, μέσα από πηγές και τεκμήρια, τον παλμό της εποχής.

Κάνοντας ειδικότερη αναφορά στο τελευταίο βιβλίο του για την Επανάσταση του 1821, είπε ότι γράφτηκε εν μέσω της «φρικτής απομόνωσης» της πανδημίας Covid-19 και ευχαρίστησε την ομάδα των επιστημονικών συνεργατών του για τη δική τους συμβολή. «Δεν προσπάθησα να καταγράψω τα ιστορικά γεγονότα, αλλά να φωτίσω κάποιες πτυχές που δεν είχαν φωτιστεί ή είχαν φωτιστεί ελάχιστα», επισήμανε.

Ανάμεσα στις διαπιστώσεις του συγγραφέα, όπως ανέφερε, είναι ότι την ελευθερία που αποκτήσαμε, τη χρωστάμε σε μεγάλο βαθμό στον Τύπο, μέσω του οποίου έφταναν τα γεγονότα από τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα την εξέλιξη των γεγονότων μετέφεραν οι ίδιοι οι Ήρωες της Επανάστασης. «Είναι συγκλονιστικό να διαβάζεις μέσα από τον Τύπο επιστολές του Κανάρη και του Μιαούλη. Με αίμα και μελάνι, οι Αγωνιστές στο ένα χέρι κρατούσαν το τουφέκι και στο άλλο το μελάνι που γράφανε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Γκιουλέκας.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το συγγραφικό του έργο θα συνεχιστεί και ανάμεσα στις ιστορικές περιόδους που αποτελούν αντικείμενο της ιστορικής του έρευνας είναι η Μικρασιατική Καταστροφή και οι Βαλκανικοί Αγώνες.

Τη συζήτηση της εκδήλωσης, που έγινε στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου, συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Συράκη.

Loading

Play