Ο Αντρέα Καμιλέρι γεννήθηκε στη Σικελία της Ιταλίας στον Ακράγαντα, σε μία περιοχή που φιλοξενεί έξι από τους σημαντικότερους και πιο όμορφους ναούς της κλασικής αρχαιότητας, με την οποία ήταν βαθιά εμποτισμένος.
Στο κατώφλι του θανάτου του αποφάσισε να αποχαιρετήσει το κοινό του στο αρχαίο ελληνικό θέατρο των Συρακουσών στις 11 Ιουνίου του 2018, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή τον μόνολογο που έγραψε και μελέτησε «Συνομιλία με τον Τειρεσία».
Η βαθιά σχέση του Ιταλού μεγάλου αφηγητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και σεναριογράφου, Αντρέα Καμιλέρι με την Ελλάδα αναδείχθηκε στην εκδήλωση «Να τα εκατοστήσεις Montalbano. Αφιέρωμα στον Andrea Camilleri» στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα την Ιταλία.
«Η Μεσόγειος υπήρξε στην ιστορία η μοναδική θάλασσα μεταφοράς πολιτισμού παγκοσμίως», τόνισε ο Πέτρος Μάρκαρης.
«Φανταστείτε έναν άνθρωπο 93 ετών, που πλέον δεν βλέπει και έχει δυσκολίες στην κίνηση, να γράφει και να παρουσιάζει τον μονόλογο για τον Τειρεσία, μέσα από τον οποίο αφηγείται τη δική του ζωή. Βρήκε το κουράγιο, επειδή αντλούσε δύναμη από τους αρχαίους Έλληνες κλασικούς» τόνισε η Βαλεντίνα Αλφέρι, βοηθός και ατζέντης του Αντρέα Καμιλέρι.
«Όταν ανακαλύψαμε τον κοινό βίο μας, αυτό φανέρωσε τις κοινές μας ρίζες και τις κοινές μας προελεύσεις. Αυτό το οποίο ήταν για μας εξαιρετικά σημαντικό, ήταν η Μεσόγειος ως θάλασσα πολιτισμού» υπογράμμισε.
Στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου παρουσιάζεται η έκθεση «Camilleri 1925-2025», στο πλαίσιο του Camilleri 100, που στηρίζεται από την Εθνική Επιτροπή για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από τη γέννησή του, το υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας και το Ίδρυμα Αντρέα Καμιλέρι.
Η έκθεση προβάλλει τη ζωή, το έργο και την κληρονομιά του λογοτέχνη της Σικελίας μέσα από μια εκπαιδευτική διαδρομή κειμένων, εικόνων και αποσπασμάτων σε επιμέλεια του καθηγητή Τζιοβάνι Καπέκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ