Μια μελωδία μόνο με τον ήχο της κιθάρας, άδεια, κενή, με μια κρυφή ένταση που θυμίζει απόγνωση, δυσκολία και στεναχώρια ήρθε στο μυαλό της Αρετής Τουσέρ, την ώρα που βρέθηκε μπροστά στους δεμένους ελέφαντες, που ήταν συγκεντρωμένοι στον χώρο από τον οποίο οι τουρίστες θα ξεκινούσαν σε λίγο τη βόλτα τους πάνω στην πλάτη αυτών των ευφυών και μεγαλοπρεπών πλασμάτων. Δίπλα τους βρίσκονταν κάποιοι άνθρωποι που καθοδηγούσαν τα ζώα με σιδερένια και αιχμηρά εργαλεία. Σε κάποιο άλλο σημείο, τα γέλια και οι χαρούμενες φωνές μιας μητέρας και της μικρής κόρης της, που απολάμβαναν το μπάνιο τους μέσα σε μια φτωχική λεκάνη, τραβούσαν το ενδιαφέρον των περαστικών που ανταποκρίνονταν με χαμόγελο και τις χαιρετούσαν.
Με την εικόνα αυτή στα μάτια, η Αρετή Τουσέρ, συνθέτρια μουσικής, δημιούργησε αμέσως μια ανάλαφρη, χαρούμενη, κιθαριστική και ορχηστρική μελωδία. Οι παραπάνω δυνατές εμπειρίες αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης και αφορμή δημιουργίας για την 34χρονη, η οποία έχει ήδη λάβει δύο βραβεία για τη μουσική της στο ντοκιμαντέρ «Beyond the Horizon» του σκηνοθέτη Στέργιου Μήτα. Παράλληλα, πριν από έναν μήνα πληροφορήθηκε ότι συνθέσεις της παίζουν στη σειρά εκπομπών, με τίτλο Between two volcanos στο «Animal Planet» και στο «Discovery Network».Οι παραπάνω δυνατές εμπειρίες αποτέλεσαν πηγές έμπνευσης και αφορμή δημιουργίας για την 34χρονη.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Τουσέρ χαρακτηρίζει τη σύνθεση ως μια καταπληκτική εμπειρία, ενώ διαφοροποιεί τη συνθήκη κατά την οποία βλέπει την εικόνα μπροστά της και λαμβάνει την ενέργειά της ώστε να αποτυπώσει το συναίσθημα στο πεντάγραμμο από τη συνθήκη στην οποία δημιουργεί μουσική χωρίς να γνωρίζει πού και πώς θα χρησιμοποιηθεί. «Πολλές φορές έρχεται η έμπνευση εκείνη τη στιγμή. Πολλές φορές όμως όχι, έρχεται αργότερα. Πολλές φορές μπορεί να μην θέλει να έρθει, να πρέπει να το δουλέψεις. Πώς δουλεύεται; Ξεκινάς, γράφεις μια ιδέα, βλέπεις πώς την αισθάνεσαι. Αν δεν την αισθάνεσαι σωστή, την αλλάζεις. Μερικές φορές είναι δύσκολο. Δεν είναι ότι υπάρχει πάντα η έμπνευση διαθέσιμη», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα «τι σημαίνει για έναν άνθρωπο που ασχολείται με τη σύνθεση να βλέπει τις μουσικές του να χρησιμοποιούνται σε τέτοιου μεγέθους παραγωγές», απαντά ότι για την ίδια αυτό είναι μια πολύ μεγάλη χαρά. «Δεν συμβαίνει συχνά σε όλο τον κόσμο. Συμβαίνει, όμως, σε όποιον θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το κομμάτι. Σίγουρα η μουσική του θα βρει μέρος που να ταιριάξει, αν ακολουθήσει και κάποια βασικά βήματα μουσικής σύνθεσης για εικόνα, που είναι λίγο διαφορετική από το αν θα συνθέσουμε κάτι δικό μας εντελώς, χωρίς να έχει χρήση τέτοιου είδους. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, γιατί ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.
Η ίδια αναγνωρίζει ότι η τεχνολογία διευκολύνει τη διαδικασία δημιουργίας μουσικής, καθώς δεν απαιτεί πλέον τον εξοπλισμό που υπήρχε παλαιότερα σε ένα στούντιο.
Όσον αφορά τα προσωπικά της ενδιαφέροντα, σχολιάζει ότι αυτά περιλαμβάνουν την οικολογία, το περιβάλλον, τη θάλασσα, το πράσινο, τη φύση, ακόμη και τον πόλεμο. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις καθοριστικών για εκείνη εμπειριών είναι η επίσκεψή της σε περιοχές όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, αλλά και στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των μαγκρόβιων δασών, που χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα.
Η κ. Τουσέρ θεωρεί σπουδαία την εμπειρία της συνεργασίας με μουσικές βιβλιοθήκες και τη χρήση της μουσικής της σε ντοκιμαντέρ και ταινίες.
Η Αρετή Τουσέρ, με βάση τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να συνθέτει μουσική, επενδύοντας σε περιβαλλοντικά θέματα και προγραμματίζοντας νέες συνεργασίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ