Σε ποιο βαθμό η τεχνητή νοημοσύνη επιδρά στην είδηση; Απειλείται ο ρόλος των δημοσιογράφων από τη χρήση της; Ποιο είναι το πλαίσιο προστασίας που μπορούμε να θέσουμε; Η νέα εποχή της επικοινωνίας, η προπαγάνδα, τα fake news και τα deep fake, προκάλεσαν συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), η οποία έχει ως βασικό θέμα της φέτος την τεχνητή νοημοσύνη και την επίδρασή της στην πνευματική εργασία.
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε σε ένα νέο περιβάλλον, όπου η δημοσιογραφία και η ζωή μας θα επηρεαστούν τα επόμενα χρόνια. Η παραπληροφόρηση απειλεί τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπου η παραπληροφόρηση έχει στρατευτεί στρατηγικά, απειλώντας κυβερνήσεις, την οικονομία και την επιστημονική γνώση, όπως φάνηκε κατά την πανδημία του Covid.
Στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, ο κ. Γαλαμάτης θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον επαγγελματία δημοσιογράφο, αλλά μπορεί να γίνει σύμμαχός του. Ο δημοσιογράφος είναι αυτός που πρώτος θα μεταδώσει την είδηση, και είναι αναγκαίο να υπάρχει επαγγελματισμός, δεοντολογία και διαφάνεια στον τομέα.
Αναφερόμενος στη διαφάνεια, ο γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης μίλησε για τα μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που διευκολύνουν την αναγνώριση της ιδιοκτησίας και της διεύθυνσης των μέσων. Κάθε πολίτης μπορεί να δει ποια είναι η ιδιοκτησία και ποιος ο διευθυντής σύνταξής της.
Σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, την παρουσίαση του κώδικα δεοντολογίας για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα ενημέρωσης, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Η Ελλάδα κάνει ένα βήμα που δεν έχει κάνει κανένας άλλος στην Ευρώπη, με στόχο την οριοθέτηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.
Τη συζήτηση συντόνισε ο εκδότης και δημοσιογράφος Γιώργος Μουρούτης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ