Η ποίηση και η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Άκη Σακελλαρίου στην παράσταση «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»

Η ποίηση και η εκπαιδευτική φιλοσοφία του Άκη Σακελλαρίου στην παράσταση «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»

Ένας αντισυμβατικός καθηγητής λογοτεχνίας καταφθάνει τη δεκαετία του ’60 σε ένα αυστηρό ιδιωτικό λύκειο, φέρνοντας μαζί του έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Μέσω της ποίησης, μαθαίνει στους μαθητές του να βλέπουν τον κόσμο με τη δική τους ματιά και να εκφράζουν τη βαθύτερη φύση τους. Πρόκειται για τον αξέχαστο Τζον Κήτινγκ από το εμβληματικό έργο «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», τον οποίο ενσαρκώνει στη σκηνή ο Άκης Σακελλαρίου, αναλαμβάνοντας έναν από τους πιο συγκινητικούς και διαχρονικούς ρόλους της σύγχρονης δραματουργίας.

Με αφορμή το νέο κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη, ο καταξιωμένος ηθοποιός μιλά για τη συνάντησή του με τον ρόλο και το πώς η τέχνη μπορεί να γίνει καταφύγιο και πυξίδα για τους νέους. «Η παράσταση θέτει πανανθρώπινα και διαχρονικά ερωτήματα. Στην ευαίσθητη ηλικία των 16-17 ετών, γεννιούνται αγωνίες για το ποιος είμαι, πού πάω, τι θέλω να γίνω. Θα καταφέρω να εκπληρώσω τα όνειρά μου;» λέει ο Σακελλαρίου. Μέσα από τον ρόλο του Κήτινγκ, καλεί το κοινό να θυμηθεί -ή να μάθει για πρώτη φορά- τι σημαίνει να ζεις με πάθος, να σκέφτεσαι ελεύθερα και να κυνηγάς την αυθεντικότητά σου. «Το μήνυμα της παράστασης είναι απλό: Να ακολουθούμε τα όνειρά μας και να κρατάμε μια ισορροπία ανάμεσα στο “carpe diem” (σ.σ. άδραξε τη μέρα) και σε ό,τι μας κάνει πραγματικά χαρούμενους. Γιατί αν δεν κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί, κάποια στιγμή θα γυρίσει εναντίον μας», τονίζει.

Άλλωστε, σύμφωνα με το έργο, «Δεν διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να δείξουμε εκκεντρικοί! Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση, επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος! Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! -αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!»!

Μαζί με τον Άκη Σακελλαρίου στη σκηνή είναι ο Τάσος Χαλκιάς, που υποδύεται τον αυστηρό διευθυντή Νόλαν, καθώς κι ένας θίασος ταλαντούχων νέων ηθοποιών, που αποτελούν τον πυρήνα του έργου. «Το να παίζεις με αυτούς τους εξαιρετικούς νέους είναι ζωοποιό. Για εμάς τους μεγαλύτερους, είναι τεράστια η χαρά. Ανυπομονούμε να ξαναβρεθούμε να παίξουμε αυτήν την παράσταση», λέει.

Κάνοντας τη σύνδεση με το σήμερα, ο Σακελλαρίου δηλώνει αισιόδοξος για τους εκπαιδευτικούς της χώρας, αλλά και απογοητευμένος από τη δομή του συστήματος. «Στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί “Κήτινγκ”, που προσπαθούν να εμφυσήσουν την ευαισθησία μέσα από την ποίηση, το θέατρο, τον χορό, τη μουσική. Όμως έχουμε ένα -κατά τη γνώμη μου- απαρχαιωμένο σύστημα, που φορτώνει τα παιδιά με στρες και άγχος», υπογραμμίζει αναφερόμενος στις πανελλαδικές εξετάσεις, ένα σύστημα που -όπως λέει- αντί να βοηθά τη μετάβαση, την καθιστά τραυματική.

Το μήνυμα που στέλνει λοιπόν στους μαθητές με αφορμή την επικείμενη έναρξη των εξετάσεων, είναι: «Να ακούν, να αφουγκράζονται και να έχουν εμπιστοσύνη στην ευαισθησία τους. Μια εξέταση δεν κρίνει τη ζωή. Η ζωή θα τους δώσει την ευκαιρία να γράψουν τον δικό τους στίχο», σημειώνει, όπως λέει και ο Κήτινγκ στο έργο: «Προσπαθήστε να βρείτε τον δικό σας στίχο σε αυτή τη ζωή».

Η παράσταση «Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών» σε σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Κωνσταντίνου Ασπιώτη, ανεβαίνει στο Θέατρο Αριστοτέλειον από τις 23 Μαΐου και για δύο εβδομάδες κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο με διπλή παράσταση στις 18:00 και 21:00 και Κυριακή στις 18:00.

Loading

Play