Η Θεσσαλονίκη υπήρξε πάντα μια σημαντική πόλη, από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο μέχρι σήμερα, ακόμα και έπειτα από ιστορικές καταστροφές που την έπληξαν, οι οποίες δεν μπόρεσαν να σβήσουν το σημαντικό αποτύπωμα της στην Ιστορία. Αυτό τονίστηκε σε παράλληλη εκδήλωση του 44ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Βιβλίου, σε συνεργασία με τη ‘Βυζαντινή Θεσσαλονίκη’, στη νέα παραλία, μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με θέμα: ‘Πώς γίνεται μια πόλη μεγάλη, ακόμη και μέσα από τα συντρίμμια της’.
Αυτή η πόλη δε δημιουργήθηκε για να είναι μικρή και δεν της αρκούν οι μικρές δράσεις. Τόνισε η γραμματέας της ‘Βυζαντινής Θεσσαλονίκης‘, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερη συμμετοχή και αναγέννηση της πόλης. Η Θεσσαλονίκη δεν έμεινε ποτέ μικρή, και ακόμη και μετά τις αλώσεις της, θα έπρεπε αυτό να μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά για αυτή την πόλη.
Ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Γκουτζιουκώστας, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της πόλης κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα σημαντικό κέντρο διοίκησης, πολιτικής και εκκλησίας, το οποίο διατήρησε την αίγλη του παρά τις τρεις καταστροφικές αλώσεις. Η Θεσσαλονίκη επανέκαμψε και από τις τρεις αλώσεις της, με τη σκληρότερη να είναι η τρίτη από τους οθωμανούς το 1430.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας, ανέφερε ότι η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, παρά την καταστροφή που προκάλεσε, αποτέλεσε και μια ευκαιρία για την ανασύνθεση της πόλης, τονίζοντας την ανάγκη για αποκατάσταση των δημόσιων χώρων. Αναφέρθηκε επίσης στην επίδραση της εσωτερικής μετανάστευσης στη δομή και την ανάπτυξη της πόλης κατά τη δεκαετία του 1950-60.
Η αφυπηρετήσασα καθηγήτρια Στέλλα Κωστοπούλου υπογράμμισε ότι ο πρώτος στόχος για την ενδυνάμωση της πόλης είναι η ανάπτυξη και επέκταση του πρασίνου. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της.
Στην παρουσίαση συμμετείχε και η αφυπηρετήσασα επίκουρη καθηγήτρια Φιλολογίας του ΑΠΘ, Μαριάννα Αυγερινού, που διάβασε κείμενα από πηγές. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και άλλοι αξιωματούχοι.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε δρώμενο με τίτλο: ‘Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια των φοιτητών του κόσμου’, που συνδύασε επιστημονική τεκμηρίωση με ψηφιακή αφήγηση για την ταυτότητα της πόλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ