Το 1ο συνέδριο «Mobility Next», το οποίο θα διεξαχθεί από τις 30 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στοχεύει να καθιερώσει τη Θεσσαλονίκη ως κόμβο ηλεκτροκίνησης και βιώσιμης κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 40 ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων θεσμικών παραγόντων που θα ενισχύσουν τον διάλογο γύρω από τις «πράσινες» μεταφορές.
Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και ο υπουργός Χρίστος Δήμας. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν νέα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων από πέντε αυτοκινητοβιομηχανίες, με ηλεκτρικά ποδήλατα να αποτελούν επίσης μέρος της έκθεσης, όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ Στέλλα Μπεζεργιάννη.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, θα γίνει ο ερασιτεχνικός αγώνας δρόμου «Eco Challenge», όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να διανύσουν μια μυστική διαδρομή 40-120 χλμ. με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Η συμμετοχή στον αγώνα ανέρχεται στα 20 ευρώ και ο νικητής θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει το ίδρυμα στο οποίο θα δοθούν τα συγκεντρωθέντα χρήματα.
Η κα Μπεζεργιάννη τόνισε την επιθυμία του συνεδρίου να καταστεί θεσμός και να αναδείξει τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο ηλεκτροκίνησης και βιώσιμων μεταφορών. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Μεταφορών και Υποδομών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), καθώς επίσης και άλλων δημόσιων φορέων. Ενδεικτικά, ο Οργανισμός Αστικής Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και ο ΟΣΕΘ έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν ένα ηλεκτροκίνητο λεωφορείο για τη σύνδεση του ΝΟΗΣΙΣ με τον σταθμό του Μετρό στη Νέα Ελβετία.
Γενναία χρηματοδότηση για την ηλεκτροκίνηση στη νέα προγραμματική περίοδο
Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από το 2016, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, παραλήφθηκαν 50 ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τους δήμους, με πρόβλεψη για χρηματοδότηση 36,5 εκατομμυρίων ευρώ στη νέα περίοδο 2021-2027 για αντικατάσταση οχημάτων και σταθμούς φόρτισης. Μέχρι στιγμής, έχουν παραδοθεί 11 μεγάλα ηλεκτρικά σάρωθρα και θα παραληφθούν επιπλέον ηλεκτροκίνητα απορριμματοφόρα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει θετικά βήματα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με σημαντική μείωση της χρήσης υγρών καυσίμων στον δήμο του. Ο Γιώργος Γκόλιαρας, επικεφαλής της «Ομάδας Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα», τόνισε ότι είναι απαραίτητο να επιτραπεί η φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε πλοία, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας δήλωσε ότι η Πολιτεία υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ηλεκτροκίνηση.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σχετικά με την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, καθώς και για τις καινοτομίες και τις τεχνολογίες φόρτισης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ