Ημερίδα για την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης στη μεταπολίτευση

Ημερίδα για την πολιτική και τα μέσα ενημέρωσης στη μεταπολίτευση

Ημερίδα με θέμα «Πολιτική και ΜΜΕ στη Γ’ Ελληνική Δημοκρατία», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια λειτουργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), πραγματοποιήθηκε από το νεοϊδρυθέν «Παρατηρητήριο για τη Δημοκρατία στα ΜΜΕ», στο κτίριο της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, στην οδό Β. Ηρακλείου 12. Ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι τοποθετήθηκαν σχετικά με την αποστολή και τον ρόλο των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αλλά και με τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης και η παραπληροφόρηση.

Ο διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών (ΑΠΘ) Θωμάς Σιώμος αναφέρθηκε στην «τηλεοπτικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας», υπογραμμίζοντας τη σημασία της τηλεόρασης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σχετικά με την πολιτική και την εκλογική λειτουργία. Ανέφερε ότι η τηλεόραση, που ξεκινά το 1974, θεωρείται εκσυχρονιστική δύναμη στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα, και τόνισε ότι “η τηλεόραση αποτελεί ηγεμονεύουσα δύναμη” ακόμη και στην εποχή των social media.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα αναφέρθηκε στην «κρίση αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης», επισημαίνοντας ότι μόλις το 40% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της αξιοπιστίας των ειδήσεων μέσω της διαφάνειας στη διαδικασία παραγωγής των ειδήσεων.

Στη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν και ζητήματα που σχετίζονται με τον ρόλο των δημοσιογράφων αναφορικά με την ποιότητα και την αξιοπιστία του δημοσίου λόγου και της πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου τόνισε ότι “η συμβολή των επαγγελματιών δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης στη δημοκρατία είναι θεματοφύλακας της δημοκρατίας” και αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η αποδιαμεσολάβηση του επαγγελματικού Τύπου.

Το Παρατηρητήριο για τη Δημοκρατία στα ΜΜΕ

Το «Παρατηρητήριο για τη Δημοκρατία στα ΜΜΕ» ιδρύθηκε το 2025 και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της πολυφωνίας και στην καταγραφή των παραβιάσεων στον τομέα των ΜΜΕ. Ο καθηγητής Αντώνης Σκαμνάκης δήλωσε ότι σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η προώθηση της διάχυσης ιδεών και απόψεων στον τομέα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

Ο κ. Σκαμνάκης διευκρίνισε ότι το Παρατηρητήριο φιλοδοξεί να εντάξει και άλλους χώρους που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ, επεκτείνοντας τη δράση του και σε επαγγελματικές ενώσεις των δημοσιογράφων, με στόχο την καλύτερη συνεργασία και στήριξη των δημοσιογράφων.

Loading

Play