Το ερευνητικό έργο WHEYROMATIC, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έχει ως στόχο τον διπλασιασμό της διάρκειας ζωής ενός νέου καινοτόμου τυριού υψηλής διατροφικής αξίας, που είναι εμπλουτισμένο με αιθέρια έλαια και εκχύλισμα ρίγανης. Το νέο προϊόν αναμένεται ότι θα έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον δύο μήνες, έναντι του ενός που διαθέτει σήμερα ένα παρόμοιο προϊόν, παρέχοντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον εξαγωγέα του.
Ο καθηγητής Θωμάς Μοσχάκης από το ΑΠΘ, παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου, σημειώνοντας ότι η αυξημένη διάρκεια ζωής του προϊόντος συμβάλλει θετικά στην ασφαλή μεταφορά και αποθήκευσή του, ενώ η παραγωγή του θα συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της αξιοποίησης παραπροϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας.
Ο γεωπόνος Γιώργος Γαλάνης, επιστημονικός συνεργάτης του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στη δημιουργία πρωτοκόλλου ορθής γεωργικής πρακτικής, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης των παραγωγών για τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών. Ο ίδιος παρουσίασε μια ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους παραγωγούς να ελέγξουν τη συμβατότητά τους με τις ορθές γεωργικές πρακτικές, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας των καλλιεργειών τους.
Από την πλευρά της, η Στέλλα Χατζηγαβριήλ από την Physis Ingredients, σημείωσε ότι η startup προσέφερε καθοδήγηση για τις νέες καλλιέργειες, καθώς και για την ανάπτυξη ενός νέου πρωτοκόλλου υδρο-απόσταξης. Η ανάπτυξη και εφαρμογή του πρωτοκόλλου αποσκοπεί στην παραλαβή αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά φυτά, που θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή καινοτόμων λειτουργικών τυροκομικών προϊόντων.
Το έργο WHEYROMATIC, με τίτλο «Ενσωμάτωση αιθερίων ελαίων αρωματικών φυτών σε τυριά τυρογάλακτος», ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023 και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συνολική χρηματοδότηση περίπου 144.000 ευρώ. Τα σημαντικά αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του τυρογάλακτος, που μέχρι σήμερα αποτελούσε περιβαλλοντικό φορτίο, μετατρέποντας το σε πηγή διατροφικού πλούτου και ενισχύοντας την τοπική αγροτική οικονομία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ