Καταδίκη ψυχιάτρου και διοικητικού διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής για αυτοκτονία ασθενούς

Καταδίκη ψυχιάτρου και διοικητικού διευθυντή ψυχιατρικής κλινικής για αυτοκτονία ασθενούς

Υπόθεση αυτοκτονίας ασθενούς σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική εξετάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο κλήθηκε να διερευνήσει εάν διαπράχθηκε ανθρωποκτονία από αμέλεια, δια παραλείψεως. Η κατηγορία βάρυνε τον διοικητικό διευθυντή της κλινικής και δύο γιατρούς της.

Οι δικαστές έκριναν τελικά ένοχους τον διευθυντή και έναν ψυχίατρο, επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης 3 και 2 ετών, αντίστοιχα, με 3ετή αναστολή. Με την ίδια απόφαση, αθωώθηκε ο εφημερεύων γιατρός (παθολόγος), ο οποίος είχε παραπεμφθεί σε δίκη.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από μήνυση των συγγενών του ασθενούς, ο οποίος, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο ακροατήριο, ήταν δικαστικός λειτουργός.

Το περιστατικό είχε χαρακτηριστεί «υψηλού κινδύνου» και ο ασθενής θα έπρεπε να τεθεί σε καθεστώς υψηλής επιτήρησης, καθώς είχαν προηγηθεί δύο απόπειρες αυτοκτονίας σε διάστημα 30 ημερών. Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε η νοσηλεία του στην ψυχιατρική δομή, όπου όμως τον Ιούλιο του 2020 έβαλε τέλος στη ζωή του με σεντόνι, στο μπάνιο του δωματίου του.

Το κατηγορητήριο απέδιδε ευθύνες για ελλείψεις προσωπικού, ανεπαρκή μέτρα επιτήρησης και εποπτείας των νοσηλευομένων, καθώς και για μη απομάκρυνση αντικειμένων πρόσφορων για τέλεση ανάλογων πράξεων.

Ο κατηγορούμενος διοικητικός διευθυντής και ιδιοκτήτης της κλινικής δεν παρέστη στη δίκη, εκπροσωπούμενος από πληρεξούσιο δικηγόρο, μέσω του οποίου αρνήθηκε την κατηγορία. Ο ψυχίατρος, του οποίου αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, τόνισε ότι είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη νοσηλεία του ασθενούς, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της υγείας του βελτιωνόταν συνεχώς. «Άρχισε σιγά – σιγά να κοινωνικοποιείται, με αιφνιδίασε πλήρως η εξέλιξη αυτή, δεν περίμενα να προβεί εκείνη την ημέρα στην πράξη αυτή», ανέφερε ο εφημερεύων γιατρός που αθωώθηκε.

Loading

Play