Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε δράσεις που βελτιώνουν το αστικό εκθεσίωμα, το αντίκτυπο στην δημόσια υγεία κυμαίνεται από 57 έως 143 ευρώ. Αυτό είναι ένα μόνο από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ερευνητές από οκτώ πόλεις της Ευρώπης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μιλάνο, Μαδρίτη, Μονπελιέ, Στουτγκάρδη, Αμπερντήν, Άρχους) στη διάρκεια του πενταετούς ερευνητικού έργου URBANOME.
Οι ερευνητές παρουσίασαν τα σημαντικά ευρήματα κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για το αστικό εκθεσίωμα, το οποίο διοργανώθηκε από το EnvELab και διεξήχθη στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ στις 7 και 8 Ιουλίου. Συνοπτικά, τα κύρια συμπεράσματα περιλαμβάνουν:
– Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των πολιτών αποτελεί τον βασικό παράγοντα που καθορίζει την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία.
– Οι κάτοικοι περιοχών με χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων PM και μεγαλύτερα επίπεδα θορύβου.
– Η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών μειώνει την έκθεση στους ρύπους, ενώ η επαφή με χώρους πρασίνου μετατοπίζει τον μεταβολισμό προς την κατεύθυνση της προστασίας, μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την πνευματική υγεία. Οι βιοχημικοί δείκτες που ανακαλύφθηκαν από το URBANOME μπορούν να αξιολογήσουν πολιτικές δράσεις για το περιβάλλον και την υγεία.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Envelab του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η απαιτούμενη ομαδοποίηση παρεμβάσεων πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις συνοικίες με χαμηλούς κοινωνικο-οικονομικούς δείκτες. Η εδραίωση της Επιστήμης του Εκθεσιώματος στην Αστική Διαχείριση είναι κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για μηδενική ρύπανση και ισότητα στην υγεία.
– Η μείωση της ανισότητας μπορεί να επιτευχθεί με μια μέτρια μείωση της κυκλοφορίας κατά 10%, που οδηγεί σε μείωση του θορύβου και της έκθεσης σε σωματίδια. Οι επενδύσεις στην υγεία προσφέρουν γρήγορα αποδόσεις, με τις δράσεις πράσινης κινητικότητας να επιστρέφουν 57 έως 143 ευρώ ανά ευρώ επένδυσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ