LifePulse: Η εφαρμογή που επαναστατεί στην αιμοδοσία με ειδοποιήσεις για επείγουσες ανάγκες

LifePulse: Η εφαρμογή που επαναστατεί στην αιμοδοσία με ειδοποιήσεις για επείγουσες ανάγκες

Μια εφαρμογή για κινητά Android και iOS, η οποία στέλνει ειδοποιήσεις για επείγουσες ανάγκες αιμοδοσίας, κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο. Πρόκειται για την εφαρμογή LifePulse, την οποία, μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία της, κατέβασαν περισσότεροι από 1000 χρήστες και δημιούργησαν λογαριασμό, δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την αιμοδοσία.

Οι χρήστες της εφαρμογής ορίζουν την ομάδα αίματός τους (εάν τη γνωρίζουν), την τοποθεσία τους, τη χιλιομετρική ακτίνα για την οποία θέλουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις κάθε φορά που ένα κοντινό νοσοκομείο έχει ανάγκη από το αίμα τους. Ήδη, από τους πρώτους χρήστες της προέκυψαν 10 επιβεβαιωμένες αιμοδοσίες.

Στόχος των δημιουργών της LifePulse για το επόμενο διάστημα είναι ο πολλαπλασιασμός αυτών των αριθμών, ώστε να γίνουν χιλιάδες οι χρήστες και να υπάρξουν δεκάδες ή εκατοντάδες αιμοδοσίες ανά μήνα – ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, που οι ελλείψεις αίματος είναι ακόμη πιο αισθητές.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή σχεδιάστηκε το 2023, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού μαθήματος του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό κοινωνικής καινοτομίας, ο οποίος διοργανώθηκε από τη Lidl Hellas, το κοινωφελές ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδης και την Crowdpolicy, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ήδη, από το 2024 γίνεται η πιλοτική χρήση της εφαρμογής στα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Βέροιας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη χρήση της από φέτος και σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Η LifePulse έχει πλέον τη μορφή εταιρείας start-up με έξι μέλη: τον ιδρυτή της Πάνο Καραδαγλή και τους Θωμά Πατσάνη, Κατερίνα Γιαννίκη, Βασίλη Καλογήρου, Πάνο Παπαϊωάννου και Δημήτρη Ποζαρίτη. Χθες, η LifePulse έλαβε διάκριση από το πρόγραμμα Piraeus Startup Accelerator, που υλοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση της νεανικής καινοτομίας και την υποστήριξη της δημιουργίας βιώσιμων startups.

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την πράξη της αιμοδοσίας από το “μία στο τόσο” σε μια τακτική, σωτήρια συνήθεια, να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα προληπτικής προσφοράς, ώστε καμία ιατρική διαδικασία να μην καθυστερεί, λόγω έλλειψης αίματος ή λόγω του τόπου διαμονής και του βιοτικού επιπέδου των ασθενών», τονίζει ο κ. Καραδαγλής.

Loading

Play