Μ. Γραφάκος: «Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο στη διαχείριση των αποβλήτων. Ή θα προβούμε σε αλλαγές ή θα υποστούμε συνέπειες»

Μ. Γραφάκος: «Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο στη διαχείριση των αποβλήτων. Ή θα προβούμε σε αλλαγές ή θα υποστούμε συνέπειες»

Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο στη διαχείριση των αποβλήτων» έκανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης.

Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι «υπάρχει μια πρόοδος για τη χώρα μας στην ανακύκλωση, αλλά παρόλο που ανεβήκαμε έξι θέσεις στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είμαστε πίσω από εκεί που αξίζει η πατρίδα μας». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων και δήλωσε με έμφαση: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει ούτε ιδεολογικό πρόσημο ούτε κομματική ταυτότητα. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο που, αν και χρειάζεται βελτιώσεις, είναι το καλύτερο που υπάρχει τα τελευταία 35 χρόνια, από την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Για το τέλος ταφής, σημείωσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει.

Μιλώντας για τις θετικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, αναφέρθηκε στην εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη σύνταξη του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων. Υπογράμμισε ότι ο πυρήνας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και ότι οι απαιτήσεις είναι πολλές για τους δήμους, με την προϋπόθεση συμμετοχής αυτού που πρέπει να πληρώσει.

Ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε πέντε παρεμβάσεις για να καταλάβει η χώρα μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στη διαχείριση αποβλήτων το 2030. Συγκεκριμένα, όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) θα πρέπει να έχουν ολιστικά σχέδια χωριστής συλλογής αποβλήτων, με τα 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας να έχουν ήδη καταθέσει τα σχέδιά τους.

Η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών θα γίνεται σε ζεύγος δύο κάδων ανά 60 κατοίκους, ενώ η πολιτεία θα χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο κομμάτι του εξοπλισμού. Σε ό,τι αφορά τα βιοαπόβλητα, έχει ολοκληρωθεί μια μελέτη για τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης από τους παραγωγούς αποβλήτων. Τέλος, προβλέπεται η απόδοση ποσοστού του τέλους ταφής στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Ο κ. Γραφάκος τόνισε τη σημασία των παραπάνω παρεμβάσεων και τον ρόλο των δήμων στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη συλλογή βιοαποβλήτων. Αν συλλεχθεί το 40% αυτού του ρεύματος, η ανακύκλωση θα αυξηθεί κατά 30%, επιτυγχάνοντας έτσι το στόχο του 50% για το 2030.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε την ανάγκη για μια πιο ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και εξέφρασε την υποστήριξή τους προς τα θέματα που έχουν προκύψει.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στο τέλος ταφής, το οποίο χαρακτήρισε μη νόμιμο, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση των δήμων με πόρους. Οι δήμαρχοι παρουσίασαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με έμφαση στα μπάζα, τα κλαδέματα και την ανεπάρκεια πόρων και προσωπικού.

Loading

Play