Με παρέμβαση του Θ. Καράογλου παραμένει ενεργή η διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων στο ΥΜΑΘ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με παρέμβαση του Θ. Καράογλου παραμένει ενεργή η διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων στο ΥΜΑΘ

Την δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων στο ΥΜΑΘ θα παραμείνει ενεργή και θα συνεχίσει να υποδέχεται, να αξιολογεί και να εγκρίνει τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, εξασφάλισε ο Θεόδωρος Καράογλου, με την παρέμβαση που έκανε στη Βουλή κατά την ομιλία του για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Εστιάζοντας στο άρθρο 15 του Σχεδίου Νόμου, το οποίο ανέφερε ότι θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης το αν θα κατατίθεται κάποιο επενδυτικό σχέδιο στο ΥΜΑΘ, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε να υπάρξει πρόνοια και να μην καταργηθεί -επί της ουσίας- η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων που εδρεύει στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί την ουσιαστικότερη αρμοδιότητα του Υφυπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι κατά την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, τον Ιούνιο του 2012, η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης του τότε Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ήταν ο πρόδρομος της σημερινής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, υποδεχόταν, αξιολογούσε και έδινε την τελική έγκριση σε επενδύσεις από την Μακεδονία και τη Θράκη από 3 έως 50 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το 2021 ήρθε η πρώτη υποβάθμιση καθώς με το άρθρο 34 του Ν 4864/2021 ΦΕΚ 237/Α/2-12-2021, η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης υπέστη σημαντικό «πλήγμα», αφού υποχρεώθηκε να παραλαμβάνει επενδυτικά σχέδια από την Κεντρική Μακεδονία, την Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ύψους από 1 έως 3 εκατομμύρια ευρώ για 7 από τα 13 καθεστώτα του νόμου.

Τώρα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος νόμος δεν θα υπάρχει πλέον ούτε αυτή η «fix» αρμοδιότητα, αλλά θα βγαίνει ανά προκήρυξη και κατά το δοκούν. Στην πράξη αυτό σημαίνει την -ουσιαστική- κατάργηση της υπηρεσίας, αφού μπορεί να υπάρχουν π.χ. 30 προκηρύξεις και η συγκεκριμένη Διεύθυνση μην υπάρχει σε καμία από αυτές.

Ο κ. Καράογλου υπενθύμισε ότι μέχρι τώρα η υπηρεσία αξιολογούσε περίπου 180 επενδυτικά σχέδια, ενώ με τις αλλαγές που προωθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος η υπηρεσία οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά αφού τα στελέχη που την απαρτίζουν δεν γνωρίζουν ούτε πώς να δουλέψουν ούτε πώς να οργανώσουν τις επιτροπές αξιολόγησης. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι εύλογα αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν τα επόμενα χρόνια δεν συμπεριληφθεί η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του ΥΜΑΘ σε καμία από τις προκηρύξεις επενδυτικών σχεδίων που θα ακολουθήσουν.

Αμέσως μετά την ομιλία του κ. Καράογλου, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος πήρε το λόγο και στην τοποθέτησή του δεσμεύτηκε δημόσια ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία θα συμμετέχει σε όλα τα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να ολοκληρώνει τους απαιτούμενους ελέγχους εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες παραμέτρους του νέου νόμου ο κ. Καράογλου τον περιέγραψε ως το «πιο τολμηρό και περιφερειακά δίκαιο αναπτυξιακό εργαλείο των τελευταίων χρόνων» καθώς, όπως είπε, «περνά από την επιδοματική λογική στην επενδυτική στρατηγική, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας». Όπως ανέφερε: «Πλέον η Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα, ενισχύοντας την εγχώρια επιχειρηματικότητα και διαμορφώνοντας ένα φιλικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, που προσελκύει εγχώριους και διεθνείς επενδυτές».

Loading

Play