Το ενδεχόμενο να αναλάβουν Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εργάτες γης και στη συνέχεια να τους «παραχωρούν» σε Έλληνες αγρότες, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αν αυτό προχωρήσει, θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Πρέπει να είναι προστατευμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων, να είναι ασφαλισμένοι, να παίρνουν τον μισθό που πρέπει να πάρουν και να μένουν σε κατάλληλα καταλύματα». Σύμφωνα με τον Υπουργό, αν τελικά αποφασιστεί, θα είναι αρκετά απαιτητικό το σύστημα για όσες εταιρίες μπούνε στη διαδικασία.
Ποσοστό 15% των κρατούμενων είναι διακινητές
Σημαντικά αποτελεσματική σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, είναι στην Ελλάδα η φύλαξη των συνόρων και η αποτροπή, με τον φράχτη στα χερσαία σύνορα, στον Έβρο, και με το Λιμενικό Σώμα που καθημερινά δίνει τεράστιο αγώνα με συλλήψεις διακινητών. «Για να καταλάβετε την έκταση του αγώνα που δίνει το λιμενικό, το 15% από το σύνολο των κρατουμένων στις φυλακές, είναι διακινητές», είπε.
Μειωμένες ροές μεταναστών
Μειωμένες ροές κατά 30%, σε σχέση με πέρσι, καταγράφονται το πρώτο πεντάμηνο του έτους, συνυπολογίζοντας και την αύξηση 174% των ροών από τη Λιβύη. «Επειδή έχουμε αποτελεσματική πολιτική φύλαξης και συνεργασία με την τουρκική πλευρά, έχουμε συνολικά μειωμένες ροές μέσα στο πρώτο πεντάμηνο, παρά την αύξηση από τα νότια». Για τον κ. Βορίδη, είναι αναγκαία η αποτελεσματική πολιτική επιστροφών με τη διασφάλιση ότι ο προς επιστροφή πολίτης τρίτης χώρας βρίσκεται στη διάθεση της διοίκησης.
Ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό
Όπως τόνισε ο Υπουργός στο συνέδριο, υπάρχει ανάγκη για εργατικό δυναμικό που εν μέρει τουλάχιστον, δεν μπορεί να καλυφθεί από την εσωτερική αγορά, ειδικά για τους εργάτες γης. «Είναι σαφές ότι χρειάζεται να φέρουμε ανθρώπους να δουλέψουν, γι’ αυτό και έχουμε κάνει δύο διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές».
Όσον αφορά την κανονική διαδικασία μετάκλησης για εργαζόμενους άλλων χωρών, σημείωσε ότι υπάρχουν αιτήσεις για 12.000 άτομα στην Ινδία και άλλα 1200 στην Αίγυπτο. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ‘ξεκουμπώσουμε’ αυτόν τον φόρτο στα προξενεία αλλά και να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που έρχονται για να δουλέψουν, δεν καταχρώνται το σύστημα της νόμιμης εισόδου».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ