Μουσική χωρίς όργανα από τους Bodyterranean στο Φεστιβάλ Επταπυργίου

Μουσική χωρίς όργανα από τους Bodyterranean στο Φεστιβάλ Επταπυργίου

Ανθρώπινα σώματα πάνω στη σκηνή μετατρέπονται σε μουσικά όργανα. Χτυπήματα σε διάφορα μέρη τους παράγουν ήχους που συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους, τα πόδια κρατούν τον ρυθμό, χτυπώντας στο έδαφος, και η φωνή χρησιμοποιείται μελωδικά και ηχοχρωματικά. Είναι τα μέλη της πρωτοποριακής ομάδας Bodyterranean του Σιμόν Μονγκέλι, που για πρώτη φορά συμπράττει με τον τραγουδοποιό Γιάννη Χαρούλη.

Το αποτέλεσμα θα το παρουσιάσουν στην παράσταση «Σώματα και αφηγήματα», η οποία φτιάχτηκε ειδικά για τον εμβληματικό χώρο όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Επταπυργίου. Εκεί, μακεδονίτικοι σκοποί που μοιάζουν να αναδύονται από την αρχαιότητα, μπλέκονται με αφρικανικούς χορούς, ξορκίζοντας τους αρχέγονους φόβους. Ένα θρακιώτικο τραγούδι δίνει δύναμη στη γυναίκα να διεκδικήσει το διαχρονικό δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και τη χειραφέτηση, ο καημός του ανεκπλήρωτου έρωτα ή του θανάτου γίνεται χορός και σκηνική μυσταγωγία. Ο σύγχρονος καλλιτέχνης εκφράζεται με τα λόγια του ξενιτεμένου λαϊκού ποιητή της Κρήτης ή των ελληνόφωνων χωριών της Νοτίου Ιταλίας, τα ρεμπέτικα τραγούδια των Μικρασιατών συνθετών γίνονται δράση και κίνηση.

«Η λέξη-κλειδί είναι ο σεβασμός στην παράδοση, ο οποίος πηγάζει κυρίως από τη γνώση, οπότε πιστεύω πως είναι καλό, όταν κάποιος προσεγγίζει μια παράδοση, να προσπαθήσει να εμβαθύνει αρκετά σε αυτήν», δηλώνει ο Σιμόν Μονγκέλι, ο οποίος διαθέτει το επιστημονικό υπόβαθρο για την εμβάθυνση στις παραδοσιακές μουσικές, καθώς σπούδασε Ανθρωπολογία της Μουσικής.

Ο Μονγκέλι κατάγεται από την Ιταλία και ήρθε στην Ελλάδα πριν από είκοσι χρόνια για να μελετήσει τα κρουστά όργανα, αλλά τελικά, αφού κατάλαβε πόσο πολύ τον ενδιαφέρει αυτή η μουσική, δεν έφυγε ποτέ. «Στα τραγούδια της παράστασης, είτε είναι διασκευές είτε καινούριες συνθέσεις εμπνευσμένες από κάποιο παραδοσιακό στοιχείο, ακούγονται μουσικές από την ελληνική παράδοση και από την παράδοση της Κάτω Ιταλίας, μουσικές δηλαδή με τις οποίες έχω την μεγαλύτερη σχέση αγάπης αλλά και γνώσης», προσθέτει.

«Σεβασμός στην παράδοση δεν σημαίνει συντήρηση και προσέγγιση μουσείου»

Ευτυχής που στην Ελλάδα υπάρχει «μια πολύ δυνατή νέα γενιά μουσικών, η οποία έχει μια πολύ βαθιά σχέση με το παραδοσιακό ρεπερτόριο», δηλώνει ο Ιταλός μουσικός, ενώ εξάρει το έργο των μουσικών σχολείων της χώρας μας. «Θεωρώ ότι η παράδοση δεν χρειάζεται να είναι κάτι στατικό και, ίσα ίσα, το στοιχείο που την κρατάει ζωντανή είναι η συνεχής προσαρμογή στις κοινωνικές και πολιτιστικές αλλαγές. Και γι’ αυτό χαίρομαι πολύ, που οι νέοι καλλιτέχνες με τις δικές τους ανησυχίες, τις δικές τους ιδέες και αισθητικές, την κρατάνε μεν, αλλά την προχωράνε και παρακάτω», επισημαίνει. «Εννοείται ότι είναι διαφορετικό κάποιος να θέλει να ακούσει παραδοσιακή μουσική και κάτι άλλο κάποιος που θέλει να κάνει ένα δικό του σύγχρονο πρότζεκτ, που έχει μια σχέση με αυτήν. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία όμως και τα δύο πρέπει να έχουν ως βασικό θεμέλιο τον σεβασμό προς την παράδοση. Αυτό δεν σημαίνει συντήρηση και προσέγγιση τύπου μουσείου. Ο σεβασμός είναι κάτι πιο βαθύ και πιο πολύπλοκο», καταλήγει.

«Ο Χαρούλης συμμετέχει στην ομάδα μας με πολλή διάθεση και χαρά»

Στην παράσταση «Σώματα και αφηγήματα», αν και τα όρια μεταξύ μουσικής, τραγουδιού, χορού και θεάτρου θα είναι θολά, θα ακουστεί ξεκάθαρα η πανανθρώπινη γλώσσα του ρυθμού του σώματος. Σώματα και φωνές θα αφηγηθούν ιστορίες για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη μητρότητα, τη διαφορετικότητα, τις χαρές και τις λύπες, συναισθήματα και καταστάσεις της ζωής που μπροστά τους οι άνθρωποι και οι λαοί είναι όλοι ίδιοι. Κάπου εκεί, το κοινό θα αναγνωρίσει τη γνώριμη χροιά της φωνής του Γιάννη Χαρούλη και θα τον δει ενταγμένο πλήρως στο σώμα της ομάδας -κυριολεκτικά και μεταφορικά.

«Είναι πολύ όμορφα αυτά που γίνονται με τον Γιάννη, είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι ένας τόσο καταξιωμένος καλλιτέχνης, με μια πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα, έχει μπει στη διαδικασία να πειραματιστεί με κάτι εντελώς καινούριο για εκείνον. Είναι τιμή μας που μας έδειξε αυτήν την εμπιστοσύνη κι αυτήν τη διάθεση. Το έχει προσεγγίσει με τον καλύτερο τρόπο, σαν μικρό παιδί που μαθαίνει μουσική και προφανώς έχει προσθέσει τη χροιά της φωνής του και την ενέργειά του, το οποίο για εμάς είναι μια φοβερή προσθήκη», τονίζει ο Σιμόν Μονγκέλι. Τα «Σώματα και αφηγήματα» με τους Bodyterranean, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Σιμόν Μονγκέλι και ερμηνεία Γιάννη Χαρούλη, θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Επταπυργίου την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουλίου, ενώ θα είναι η παράσταση που θα κλείσει τη φετινή διοργάνωση.

Loading

Play