Η αντικατάσταση της ακριβής πλατίνας με τον ταπεινό σίδηρο σε ενεργειακές τεχνολογίες, όπως οι κυψέλες καυσίμου και μπαταριών, είναι εφικτή χάρη σε προηγμένους ηλεκτροκαταλύτες που μελετούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν νέα καταλυτικά συστήματα που αποδίδουν εξίσου καλά με τα συστήματα πλατίνας-άνθρακα, αξιοποιώντας καινοτόμες συνθετικές προσεγγίσεις. Οι υπεργολικές αντιδράσεις αξιοποιούνται ως εργαλείο για τη δημιουργία υλικών με πολύ υψηλή ειδική επιφάνεια, καθιστώντας τα συστήματα πιο οικονομικά, αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Τις καινοτομίες που αναπτύχθηκαν για να αλλάξουν το ενεργειακό τοπίο παρουσίασε ο καθηγητής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, Εμμανουήλ Γιαννέλης, στην κεντρική ομιλία της εναρκτήριας συνεδρίας του 22ου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου Nanosciences and Nanotechnologies, που εντάσσεται στο πρόγραμμα της NANOTEXNOLOGY 2025.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, βασικό πρόβλημα για τις εμπορικά διαθέσιμες ενεργειακές τεχνολογίες αποτελεί το ότι βασίζονται σε πολύτιμα μέταλλα, κυρίως την πλατίνα, η οποία είναι εξαιρετικά ακριβή και παρουσιάζει προβλήματα σταθερότητας με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι παράμετροι επιφέρουν υψηλό κόστος και περιορίζουν την ευρεία υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών.
Ο ερευνητής Νικόλαος Χαλμπές και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αξιοποίησαν αυτή την εκρηκτική ενέργεια για να συνθέσουν μη πορώδη υλικά με εφαρμογές στην ηλεκτροκατάλυση. Η μέθοδος προσφέρει ταχεία δημιουργία προϊόντος και εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο κ. Γιανέλλης επισήμανε την έρευνα που στρέφεται στη βελτιστοποίηση των καταλυτών μονού ατόμου, όπου μεμονωμένα άτομα μετάλλου διασκορπίζονται σε πορώδη υποστρώματα, ενισχύοντας τη δραστικότητα, τη σταθερότητα και την εκλεκτικότητα του καταλύτη.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη καταλυτών βασισμένων σε Fe-N4 δομές ενσωματωμένες σε πορώδη άνθρακα. Τα μεταλλικά νιτρίδια υποστηριζόμενα σε άνθρακα αποτελούν υποσχόμενη, φθηνή και αποδοτική εναλλακτική λύση έναντι των καταλυτών πολύτιμων μετάλλων.
Διακεκριμένοι Ομιλητές
Τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου άνοιξε ο ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του συνεδρίου NANOTEXNOLOGY, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση του NANOTEXNOLOGY με προσκεκλημένους δύο διεθνούς φήμης καταξιωμένους ειδικούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ