Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Υγείας, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο τις δράσεις και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου έγινε αποτίμηση των ενεργειών που υλοποιούνται ή έχουν ήδη υλοποιηθεί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο η λειτουργία του νέου τετραψήφιου αριθμού «1566», στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καλούν δωρεάν και να ζητούν συμβουλές ή οδηγίες για οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με τη δημόσια υγεία.
Οι πολίτες θα μπορούν να καλέσουν στο νέο τηλεφωνικό κέντρο ώστε να λάβουν απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για δομές, εκτέλεση συνταγογραφήσεων, κόστος φαρμάκων, προγραμματισμό επισκέψεων και κάθε διαδικαστικό θέμα. Σημειώθηκε ότι η τακτική χρηματοδότηση για το ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατά 74% μεταξύ 2019 και 2025, αγγίζοντας τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με έργα για την ανακαίνιση και αναβάθμιση 93 δημόσιων νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας.
Υπογραμμίστηκε η σημασία των προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων, όπου έχουν συμμετάσχει 2,5 εκατομμύρια πολίτες με αποτέλεσμα πολλές έγκαιρες διαγνώσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κάλυψη των πολιτών στις απομακρυσμένες περιοχές μέσω κινητών μονάδων (ΚΟΜΥ).
Συζητήθηκε η βελτίωση των χρόνων εξυπηρέτησης, με την ενιαία λίστα χειρουργείων και την πιλοτική δράση ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού». Μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων με τις ηγεσίες των υπουργείων βρίσκομαι στο υπουργείο Υγείας, για να κάνουμε την επισκόπηση της προόδου του σχεδίου του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.»
Πιστεύει ότι το υπουργείο Υγείας απολαμβάνει την πιο στενή παρακολούθηση από την κυβέρνηση: «Γίνονται πολύ σημαντικά πράγματα σε πολλά διαφορετικά μέτωπα, που επηρεάζουν τις ζωές όλων των Ελλήνων πολιτών.»
Επίσης, τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ανακαινίσεις πάνω από 80 νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και 160 Κέντρων Υγείας.
Αναφέρθηκε η πρόοδος στη διαχείριση του κόστους και η προσήλωση στην τήρηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, τονίζοντας τη σημασία των νέων ψηφιακών εργαλείων στη διαχείριση της ιατρικής και φαρμακευτικής δαπάνης.
Στην ψηφιακή υγεία, ο ψηφιακός φάκελος ασθενή και το MyHealth app αναγνωρίζονται ως καινοτόμες εφαρμογές που αλλάζουν την πληροφορία για τους ασθενείς. Σκοπός είναι η καλύτερη παρακολούθηση του ιατρικού ιστορικού του κάθε πολίτη.
Τέλος, η συζήτηση για την ψυχική υγεία των νέων αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι νέοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας, επισημαίνοντας την υποχρέωση για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών μέσω του ΕΣΥ.
Ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης με τις ανακαινίσεις των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, το πρόγραμμα ‘Προλαμβάνω’ και το σχέδιο για τις εφημερίες.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ