Ο Δ. Παπαστεργίου αναλύει το νέο εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης και τις ψηφιακές λύσεις για τον αγροτικό τομέα

Ο Δ. Παπαστεργίου αναλύει το νέο εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης και τις ψηφιακές λύσεις για τον αγροτικό τομέα

Προς όφελος της αγροτικής παραγωγής αναμένεται να λειτουργήσει το δεύτερο Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό θα περιλαμβάνει και πύλη συλλογής δεδομένων για την αγροτική εκμετάλλευση, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο κ. Παπαστεργίου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκτοξεύσει τη συστάδα των μικροδορυφόρων της, από τη λειτουργία των οποίων θα ωφεληθεί και η γεωργία.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τους μικροδορυφόρους, ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε πως “πρόκειται για 13 μικροδορυφόρους, συν επτά-οκτώ cubesats, που θα εκτοξευτούν με τις αποστολές Transporter 14, 15 και 16 της SpaceX και ξεκινούν να μπαίνουν σε τροχιά το 2025. Χάρη σε αυτούς θα έχουμε πάρα πολύ πυκνή και με ακρίβεια πληροφορία για ζητήματα όπως η μετεωρολογία και η καταγραφή ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Αυτή η πληροφορία θα είναι διαθέσιμη για πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την αγροτική καλλιέργεια.”

Αναφερόμενος στο εμβληματικό έργο ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα, ανέφερε ότι η Ελλάδα αποκτά τη δυνατότητα να επεξεργαστεί δεδομένα με τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλο”, ώστε “να βγουν από τους υπολογιστές και να παραχθούν πολιτικές.”

Σχολιάζοντας την αδυναμία σύνδεσης στο Διαδίκτυο που υπάρχει σε πολλές αγροτικές περιοχές, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε: “Το Διάστημα είναι η λύση. Υπάρχουν λύσεις, της SpaceX και άλλες, ευρωπαϊκές, που μπορούμε να κατεβάσουμε με πολύ λογικό κόστος.”

Ο κ. Παπαστεργίου επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δήμοι θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες σχετικά με την αγροτική παραγωγή, ιδίως σε θέματα αρδευτικών δικτύων, και τόνισε την ανάγκη για λιγότερη γραφειοκρατία, αναφέροντας ότι “είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε.”

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ύψους 62 εκατ. ευρώ για τις νέες δεξιότητες των αγροτών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ψηφιακής επιμόρφωσης στην αγροτική παραγωγή.

Loading

Play