Ο Γιάννης Τσεκούρας και η αμφίβολη σύνδεση με την «17 Νοέμβρη»

Ο Γιάννης Τσεκούρας και η αμφίβολη σύνδεση με την «17 Νοέμβρη»

Τα γεγονότα της δεκαετίας του ’80 κατά τα οποία ο Γιάννης Τσεκούρας, πολιτικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, «φωτογραφήθηκε» ως αρχηγός της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» ξετυλίχθηκαν απόψε στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Π.Α.Κ.- ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βιώματα – Αναμνήσεις – Αποτίμηση. Ματιές στο αύριο».

Ο Αθανάσιος Παπαναγιώτου, ιδρυτής της εταιρείας «Δρομέας», μίλησε για τον Γιάννη Τσεκούρα, τον προσωπικό του φίλο, λέγοντας ότι τον γνωρίζει από το 1974 και ότι πορεύτηκαν μαζί στο πλαίσιο του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ. «Ο Γιάννης ξεκίνησε στο Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) αμέσως μετά την ίδρυσή του το 1968. Βρέθηκε στην Ελβετία ως μετανάστης και δημιουργήθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Ανδρέα Παπανδρέου», ανέφερε. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η συνύπαρξη αποτυπώνεται στις επιστολές των δύο ανδρών και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την μεταγενέστερη αποπομπή του Τσεκούρα από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπαναγιώτου υπογράμμισε ότι ο Γιάννης Τσεκούρας ανέλαβε στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τη νεολαία του κόμματος, κερδίζοντας την αναγνώριση των νέων με την προσωπικότητά του. «Αυτό δημιούργησε ανησυχίες στον Ανδρέα, καθώς ήθελε να ελέγχει το μέλλον του κόμματος». Στο πλαίσιο της αλλαγής πλεύσης του οργανογράμματος του ΠΑΣΟΚ, το εκτελεστικό γραφείο αποφάσισε να διακόψει την παραμονή του Τσεκούρα στην Ελλάδα.

«Τον Γιάννη τον διαγράψανε τρεις φορές, όχι μία. Η ‘φωτογράφιση’ του Γιάννη ότι είναι αρχηγός της ‘17 Νοέμβρη’ ήταν ανέντιμη από τον Ανδρέα» δήλωσε ο κ. Παπαναγιώτου, προσθέτοντας ότι «ο Γιάννης αισθανόταν τον κίνδυνο για τη ζωή του».

Ο φίλος του Τσεκούρα, Χριστόδουλος Αντωνιάδης, ανέφερε ότι «η ένταση γύρω από το πρόσωπό του ήταν μεγάλη, δεδομένης της αναλήθειας των υπαινιγμών και των κατηγοριών».

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση, περιέγραψε τη δύσκολη νύχτα του 1986, όταν μια δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου σχεδόν οδήγησε τον Τσεκούρα στην καταστροφή. Συνολικά, χαρακτήρισε το βιβλίο του Τσεκούρα ως «ιστορικό ντοκουμέντο και πυρηνικό πολιτικό όπλο».

Ο καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης υπογράμμισε ότι το βιβλίο του Τσεκούρα περιλαμβάνει αρχειακό υλικό και συμβάλλει στη συζήτηση για το αύριο.

Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρθηκε στην εμπειρία του στο ΠΑΚ και στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στις προτάσεις του για το μέλλον, εστιάζοντας στην ανάγκη για αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης. «Το βιβλίο αυτό περιέχει και προτάσεις για το μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Αντωνιάδης.

Loading

Play