Ανάμεσα στις ψηλές πολυκατοικίες, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, εξελίσσεται ένα διαφορετικό μυστήριο. Ο πρώτος πολιτικός γάμος στον αστικό αμπελώνα της πόλης είναι γεγονός, με τη νύφη και τον γαμπρό να ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης δίπλα από τα αμπέλια, στη σκιά που προσφέρουν οι ροδακινιές και οι βερικοκιές.
Το σκηνικό θυμίζει κινηματογραφική ταινία με τις άσπρες καρέκλες να είναι στοιχισμένες, αφήνοντας ένα διάδρομο μέσα στο φυσικό περιβάλλον για να σταθεί το ζευγάρι. Τα χρωματιστά μπουκέτα τοποθετημένα πάνω σε ξύλινα βαρέλια και οι κρεμασμένες κορδέλες στο κιόσκι συμπληρώνουν τη γαμήλια εικόνα, ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα εδέσματα αλλά και τα κρασιά που λίγο μετά το μυστήριο θα απολαύσουν οι καλεσμένοι.
Κάποιος θα έλεγε πως η «ένωση» της 30χρονης Ελένης Γεωργαντά με τον 37χρονο Ρήγα Βούλγαρη δεν θα μπορούσε να γίνει κάπου αλλού, καθώς η μοίρα φαινόταν προδιαγεγραμμένη. Η νύφη είναι η κόρη του επιστάτη, Γιώργου Γεωργαντά, που τα τελευταία χρόνια φροντίζει και περιποιείται τον αστικό αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ο σύζυγός της έχει οινοποιείο στους Νέους Επιβάτες.
«Ο πατέρας μου, που εργάζεται στον αμπελώνα, μας πρότεινε τον συγκεκριμένο χώρο που βρίσκεται στη φύση. Πήγαμε με τον σύζυγο και μόλις είδαμε τα αμπέλια ενθουσιαστήκαμε. Είχαμε ακούσει πως στις σκέψεις του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να τελούνται πολιτικοί γάμοι στον αστικό αμπελώνα, δεν ξέραμε, όμως, πως εμείς θα είμαστε ο πρώτος», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Γεωργαντά, που σε περίπου δύο μήνες θα φέρει στον κόσμο και το πρώτο τους παιδάκι.
Η τελετή έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο, των περίπου 25 – 30 ατόμων, οι οποίοι όπως υπογράμμισε η νύφη «ενθουσιάστηκαν από το σκηνικό, καθώς ήταν κάτι το ξεχωριστό. Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ότι υπάρχει αστικός αμπελώνας στην πόλη και ξετρελάθηκαν με την ιδέα του δήμου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει κάτι το τόσο όμορφο ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Μάλιστα, έφερε και ο σύζυγος κρασιά από το δικό του οινοποιείο και καθίσαμε στο χώρο, μετά το γάμο, να τα γευτούμε. Ήταν κάτι πολύ διαφορετικό για καλοκαίρι από μια αίθουσα δημαρχείου».
Το ρόλο του ιερέα που διάβασε τους όρκους του πολιτικού γάμου ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αστικού Πρασίνου και Αστικής Νησίδας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Διαμαντάκης, ο οποίος πρόσθεσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως με απόφαση δημάρχου ο αστικός αμπελώνας προστέθηκε στους δημοτικούς χώρους όπου θα τελούνται, κατά τους θερινούς μήνες, γάμοι. Μέχρι σήμερα πολιτικοί γάμοι τελούνταν στο δημαρχιακό μέγαρο αλλά και στη Βίλα Μπιάνκα.
«Ήταν μια σκέψη που είχαμε από πέρσι ως δημοτική αρχή, μετά τις απαραίτητες παρεμβάσεις και εργασίες ανάπλασης που έγιναν στο χώρο με τα νέα κιόσκια και τα καινούργια παγκάκια. Ο αμπελώνας έγινε πιο ελκυστικός, προσιτός και προσβάσιμος και προσφέρεται για γάμους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αρκεί να υπάρχει συνεννόηση με το αρμόδιο τμήμα της αντιδημαρχίας», συμπλήρωσε ο κ. Διαμαντάκης.
Ο μοναδικός αστικός αμπελώνας στη χώρα
Ο αστικός αμπελώνας του δήμου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Καυτανζογλείου, είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 2013, επί διοικήσεως Γιάννη Μπουτάρη, σε χώρο που παλαιότερα βρισκόταν το δημοτικό μηχανουργείο και εκτός από τα τέσσερα στρέμματα με αμπέλι, στην έκταση των συνολικά οκτώ στρεμμάτων υπάρχουν επιπλέον 83 είδη οπωροφόρων δέντρων αλλά και λαχανόκηπος.
Κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβριο πραγματοποιείται ο τρύγος των σταφυλιών, των δύο κόκκινων ποικιλιών, του ξινόμαυρου και του αγιωργίτικου και των δύο λευκών, μαλαζουγιά και ρομπόλα, με τη συμμετοχή εθελοντών. Στη συνέχεια, τα σταφύλια σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αμπελουργίας του ΑΠΘ και του Κτήματος Γεροβασιλείου οινοποιούνται και παράγεται το κρασί του δήμου με την επωνυμία «Γοργόνα».
Για φέτος η σοδιά απέφερε 450 φιάλες κρασιού, τα οποία μοιράζονται συνήθως στις εθιμοτυπικές συναντήσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη, αλλά και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Παράλληλα, στο χώρο έχουν δημιουργηθεί μικρά κομμάτια λαχανόκηπου που τα περιποιούνται οι κάτοικοι της περιοχής και αυτό το διάστημα είναι στα καλύτερά τους, αφού απολαμβάνουν τις ντομάτες, τα αγγούρια και τις πιπεριές που οι ίδιοι φύτεψαν και περιποιήθηκαν. Επίσης, μαθητές και μαθήτριες σχολείων επισκέπτονται το σημείο όπου έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά, να μαθαίνουν και να ξεχωρίζουν τα δέντρα αλλά και τους καρπούς τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ