Με ανανεωμένη όψη και χωρίς σκαλωσιές θα υποδεχτεί τους επισκέπτες και επισκέπτριες της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Πύργος του ΟΤΕ, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκατάσταση μικρών φθορών και το βάψιμο του εμβληματικού κτηρίου, που είχαν ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2024, όπως γνωστοποίησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας. Η αφαίρεση των σκαλωσιών από το κτήριο αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τις αρχές Αυγούστου.
Αρχικά, η αποκατάσταση του πύργου προβλεπόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 2025. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι σε κάποια σημεία οι φθορές ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, οπότε χρειάστηκε να εκπονηθεί νέα μελέτη και απαιτήθηκε μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης. Ο πύργος θα είναι απόλυτα ασφαλής για τους επισκέπτες του, ακόμη και σε 50 χρόνια από σήμερα.
Οι εργασίες εντάσσονταν στο πλαίσιο της ανανέωσης της συμφωνίας χρήσης του πύργου με τον ΟΤΕ μετά από 12 χρόνια. Δεν είχαν να κάνουν με τη στατικότητα του πύργου, η οποία δεν αμφισβητείται ούτε στο ελάχιστο, αλλά καθαρά με την εξωτερική όψη του κτηρίου, που κλείνει φέτος 55 χρόνια από την κατασκευή του. Η περιστρεφόμενη καφετέρια στον τελευταίο όροφό του λειτουργούσε κανονικά κατά τη διάρκεια των εργασιών – και θα λειτουργεί και κατά τη διάρκεια της 89ης ΔΕΘ.
Η τελευταία φορά που ο πύργος «ντύθηκε» με σκαλωσιές και προστατευτικές λινάτσες ήταν πριν από περίπου 20 χρόνια, το 2005-2006. Ο Πύργος του ΟΤΕ είναι μια κατασκευή ύψους 76 μέτρων, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Αναστασιάδη. Η μελέτη του έργου του πύργου τηλεπικοινωνιών ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις.
Οι πρώτες εκπομπές της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης σε άσπρο και μαύρο αναμεταδόθηκαν από αυτό το κτήριο ένα χρόνο μετά την αποπεράτωσή του. Πρόκειται για το μοναδικό κτήριο με περιστρεφόμενο δάπεδο στην Ελλάδα και το σύστημα κίνησης προσφέρει πανοραμική θέα του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς και άλλων βασικών τοπόσημων της πόλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ