Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη «συναντά» στη σκηνή τη Βίκυ Μοσχολιού, οι «Θεσμοφοριάζουσες», το αριστούργημα του Αριστοφάνη, παρουσιάζεται σαν μια ευρηματική κωμωδία «τσέπης», ενώ η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύουν εμβληματικά ποιήματα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μία παράσταση γεμάτη μουσική, χορό και αφηγηματικά κείμενα. Οι Plaza Ensemble παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, τιμώντας τα είκοσι χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Θεσσαλονικιού συνθέτη. Το επιβλητικό φρούριο του Επταπυργίου μετατρέπεται, για έβδομη χρονιά, σε μια σκηνή πολιτιστικής δημιουργίας, έκφρασης και εξωστρέφειας, φιλοξενώντας, από τις 21 Ιουνίου έως τις 26 Ιουλίου, το φεστιβάλ Επταπυργίου.
Ο αγαπημένος θεσμός ανοίγει τις πύλες του την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής με μια μεγαλειώδη εορταστική εκδήλωση με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, συνδυάζοντας χορό και αθόρυβα πυροτεχνήματα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία συμφωνικής μουσικής με Μπαχ, Μπετόβεν και Χέντελ. Κλείνει με μία παράσταση από την ομάδα Bodyterranean, που φέρνει στο επίκεντρο το πιο αρχέγονο μουσικό όργανο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Κεντρική εκδήλωση και μεγάλη παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι το αφιέρωμα στον σπουδαίο Σερραίο συνθέτη, στιχουργό και συγγραφέα Γιώργο Ανδρέου, με συμμετοχή ερμηνευτών όπως οι Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χρήστος Θηβαίος, Κορίνα Λεγάκη, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου και Μανώλης Φάμελλος.
«Είμαστε υπερήφανοι γιατί, φέτος, στο φεστιβάλ Επταπυργίου παρουσιάζονται επτά πρωτότυπες παραγωγές σε 14 εκδηλώσεις. Πρόκειται, στο σύνολό τους, για παραγωγές του φεστιβάλ Επταπυργίου, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά», δήλωσε η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, τονίζοντας ότι στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 230 καλλιτέχνες. «Για ακόμη μια χρονιά στηρίζουμε έμπρακτα και αναδεικνύουμε το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής μας, προσφέροντας στους καλλιτέχνες μας βήμα έκφρασης και δημιουργίας», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου αναφέρθηκε στο φεστιβάλ που ξεκίνησε το 2019, φιλοδοξώντας να γίνει ο νέος μεγάλος θεσμός της Κεντρικής Μακεδονίας. «Θελήσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο πολιτισμού, που θα ταξιδεύει τον θεατή σε μια πολιτιστική εμπειρία. Εκδηλώσεις στημένες αποκλειστικά για αυτό το χώρο, με μεγάλες χορωδίες και ορχήστρες από καλλιτέχνες του τόπου μας», υπογράμμισε η κ. Μυκωνίου, σημειώνοντας ότι το περσινό φεστιβάλ παρουσίασε έξι παραγωγές σε δώδεκα παραστάσεις, όλες sold out.
Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην αξία της ειρήνης, ένα αγαθό που σήμερα δοκιμάζεται και απειλείται. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αθανάσιος Κολαλάς παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα, δίνοντας το λόγο σε συντελεστές των παραγωγών που ήταν παρόντες. Σημαντική είναι η αναφορά του αντιδήμαρχου Πολιτισμού, Βασίλη Γάκη, για τη δυναμική των συνεργασιών μεταξύ των φορέων, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας για το καλό των πολιτών.
Το φεστιβάλ Επταπυργίου επιχορηγείται από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Επταπυργίου 2025 θα ανεβεί τις επόμενες ώρες στην ηλεκτρονική σελίδα kepo.gr/festival/
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ