Ένα ξεχωριστό πολυθέαμα αφιερωμένο στις «Εικόνες Αστικού Τοπίου (1907-1995)» της πόλης των Γρεβενών θα παρουσιαστεί το διήμερο 17-18 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δύο εκθέσεις με την επωνυμία «ΑΣΤΥ» που θα πραγματοποιηθούν στον Χώρο Πολιτισμού Νικολάου και Ελένης Καρναβά, όπου θα εκτεθούν 33 έργα με σινική μελάνη από τον εικαστικό Αργύρη Παφίλη καθώς και ένα έργο ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων σε καμβά από τον ζωγράφο Κώστα Ντιό. Στο Εκθεσιακό χώρο «Αριστοτέλης Βαρσάμης» του Δήμου Γρεβενών θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα των Σπύρου Βασιλείου και Αγήνορα Αστεριάδη. Όλα τα εκθέματα έχουν ως θεματογραφία το αστικό τοπίο της πόλης κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου έως τις ημέρες μας.
Όπως ανέφερε ο διοργανωτής του πολυθεάματος Βαγγέλης Νικόπουλος, τα συγκεκριμένα εικαστικά έργα «θα πλαισιωθούν από ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικά σχέδια, σκαριφήματα, χάρτες, έγγραφα και άλλα χάρτινα τεκμήρια που αποσαφηνίζουν την εξέλιξη και διαμόρφωση της πόλης». Ο Βαγγέλης Νικόπουλος, χωρίς θεσμική περγαμηνή, αλλά ως ακούραστος ερευνητής και ενεργός πολίτης, αναζητά με πάθος στοιχεία από την ιστορία της πόλης στα χαλάσματα και τα οικογενειακά αρχεία.
Για το έργο του Γρεβενά 1912-1940: Φωτογραφικά Ντοκουμέντα και Τεκμήρια, βραβεύτηκε το 2022 από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ η επόμενη δημιουργία του, Γρεβενά: Πόλη του Μόχθου 1904-1993, Μαρτυρίες, συμπεριλήφθηκε στη λίστα υποψηφίων βιβλίων για βράβευση από τα Κρατικά βραβεία λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού το 2023. Στην συνέντευξη που δόθηκε σήμερα στην πόλη των Γρεβενών, ανακοίνωσε ότι μετά από μια συλλεκτική περιπέτεια 25 ετών ήρθε η στιγμή η έρευνα να οδηγηθεί στο τυπογραφείο σε ένα πολυτελές Λεύκωμα 456 σελίδων με θέμα «Εικόνες Αστικού Τοπίου (1907-1995)» σε 600 μόνο αντίτυπα που θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης στις 17 Αυγούστου 2025.
Η Θεατρολόγος – Σκηνοθέτης Αναστασία Χατζηλιάδου έχει αναλάβει να συνθέσει την συνομιλία της κοινότητας μέσα από έναν νυχτερινό αστικό δραματοποιημένο περίπατο σε επιλεγμένους βιομηχανικούς χώρους, με προβολές, 3D Animation Mapping και τεχνικές ολογράμματος. «Δεν υπάρχει συλλογική μνήμη που να μην εξελίσσεται σε ένα χωρικό πλαίσιο και αυτό δεν είναι άλλο από το αστικό τοπίο της πόλης των Γρεβενών» τονίζει η κα Χατζηλιάδου.
Ο σχεδιαστής πολυμέσων Στάθης Μήτσιος επισημαίνει ότι μετά την ολοκλήρωση του νυκτερινού περιπάτου θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν ένα μουσικό κουαρτέτο από τον συνθέτη Παναγιώτη Δημόπουλου. Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων, στις 18 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί μια εντυπωσιακή προβολή 360 μοιρών πάνω στο Δημοτικό ωρολόγιο της πόλης, λειτουργώντας ως ένα εικαστικό ντοκιμαντέρ με πληροφορίες και εικόνες από το 1905 έως σήμερα.
Ο ζωγράφος Κώστας Ντιός, που συμμετέχει με 4 μεγάλου μεγέθους εικαστικά έργα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του Βαγγέλη Νικόπουλου «έχει χαρακτήρα ευχάριστης έκπληξης» και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ξεχασμένη μνήμη του τόπου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνδιοργάνωση και υπό την αιγίδα του Δήμου Γρεβενών, του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης, της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ