Πρόταση για την ίδρυση τμήματος Κοινωνιολογίας στη Σχολή Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών είναι υπό συζήτηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για την προοπτική αυτή μίλησε ο κοσμήτορας της Σχολής, καθηγητής Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες διημερίδας με θέμα «Ένας αιώνας κοινωνιολογίας στο ΑΠΘ: θεωρία, έρευνα και κοινωνικός μετασχηματισμός», που διοργάνωσαν τα Τμήματα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης του Αριστοτελείου, σε συνεργασία με το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΑΠΘ.
«Παράδοξα το ΑΠΘ δεν έχει αυτόνομο τμήμα Κοινωνιολογίας και σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ώριμες οι συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο και η ίδρυσή του θα αποτελέσει, όχι μόνο μια θεσμική αποκατάσταση μιας μακράς παράδοσης στο πανεπιστήμιο, αλλά θα ενισχύσει τη διεπιστημονικότητα που χαρακτηρίζει τη σχολή μας», επισήμανε ο κ. Φραγκονικολόπουλος, εξηγώντας ότι η κοινωνιολογική σκέψη και έρευνα έχει μακρά και σημαντική παρουσία στο ΑΠΘ. «Αν θέλουμε να αυξήσουμε το ιστορικό και κοινωνικό αποτύπωμα που διαθέτει το πανεπιστήμιό μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την παραδοξότητα και είναι κάτι που πρέπει να γίνει … χθες», είπε χαρακτηριστικά ο κοσμήτορας. Στόχος, όπως διευκρίνισε, είναι «να πείσουμε ότι το τμήμα Κοινωνιολογίας δε θα ανταγωνίζεται τα υφιστάμενα τμήματα της σχολής κοινωνικών και οικονομικών επιστημών, αντίθετα θα τα συμπληρώνει ουσιαστικά, θα διευρύνει την διεπιστημονική κατανόηση των σύγχρονων κοινωνικών φαινομένων».
Ο πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, καθηγητής Αλέξανδρος Μπαλτζής, δήλωσε ότι «είμαστε μόνο σε επίπεδο προκαταρκτικών συζητήσεων, όχι συστηματικών», καθώς «όλα αυτά θέλουν μία αρκετά μακροχρόνια διαδικασία με αρκετές μελέτες».
Σημειώνοντας την ιστορία της Κοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο και στη χώρα, ο κ. Μπαλτζής επισήμανε ότι «η ιστορία της κοινωνιολογίας στην Ελλάδα είναι λιγάκι περίεργη, αλλά δεν είναι τελικά τόσο περίεργη, αν τη συνδέσει κανείς με τις ιστορικές εξελίξεις στη χώρα μας».
Η πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, καθηγήτρια Ελισάβετ Θωίδου, μίλησε για τη διεπιστημονικότητα στην κοινωνιολογία, καθώς «καλύπτει πολλές διαστάσεις, οι οποίες γίνονται όλο και πιο επιτακτικές στον σύγχρονο κόσμο».
Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Νικόλαος Ναγόπουλος, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση της διοργάνωσης παγκόσμιου συνεδρίου κοινωνιολογίας στη Θεσσαλονίκη, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη συζήτηση για την ίδρυση τμήματος Κοινωνιολογίας στο ΑΠΘ.
Η καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου, Βασιλική Γεωργιάδου, υπογράμμισε την κρισιμότητα των κοινωνικών επιστημών σε περιόδους κρίσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη θεσμικής υποστήριξης της κοινωνιολογίας.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Ευαγγελία Τσαπατσάρη, εστίασε στη σημασία της επαγγελματικής αποκατάστασης στην εφαρμοσμένη κοινωνιολογία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διασύνδεσης με την αγορά εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ