Για έναν μήνα, ενιαία και χρονικά σε περίοδο αρκετά μετά το καλοκαίρι φαίνεται ότι τελικά θα διακοπεί η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης λόγω της επέκτασής του προς την Καλαμαριά, επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα παραδοθεί για χρήση τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ το κόστος του Project διαμορφώνεται στα 720 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας από το βήμα του Φόρουμ διαλόγου της «Μακεδονίας της Κυριακής» και του emakedonia.gr με θέμα «Η Κεντρική Μακεδονία σε πορεία Fast Forward», ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «διατίθενται πόροι για να είμαστε έτοιμοι τον Φεβρουάριο του 2026».
Λέγοντας δε, ότι στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διάνοιξη της οδού Πόντου στην Καλαμαριά κατά αναλογία με τη διάνοιξη της Ψελλού, ο ίδιος ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν είναι το ίδιο «ώριμη» -σ.σ η υπόθεση της Πόντου-, καθώς όπως εξήγησε, υπολείπεται μεγάλο μέρος των απαλλοτριώσεων.
Αναφερόμενος στην επέκταση του μετρό προς τα δυτικά της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Υποδομών επισήμανε ότι αποτελεί την επόμενη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε γοργά στη μελέτη σκοπιμότητας για την αρθρωτή επέκταση μετρό στα δυτικά της πόλης».
Ο κ. Ταχιάος, μιλώντας για το έργο κατασκευής του προαστιακού στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε σε χρηματοδότηση ύψους 53,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τόνισε ότι το έργο περιλαμβάνει όχι μόνο την επέκταση προς τις δυτικές πλευρές της πόλης, αλλά και την είσοδο στον έκτο προβλήτα. «Αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για μια σημαντική παρέμβαση σε σχέση με το υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος», σημείωσε ο ίδιος.
Γενικώς πάντως, ο κ. Ταχιάος υπογράμμισε ότι «υπάρχουν σχέδια για τη Θεσσαλονίκη που συζητάμε συνεχώς» και σημείωσε ότι το υπουργείο είναι ανοικτό στη συζήτηση με φορείς και πολιτικές δυνάμεις για ένα ενιαίο σχέδιο για το μέλλον.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με βίντεο που έδειχνε δύο συρμούς του μετρό Θεσσαλονίκης να βρίσκονται απέναντι ο ένας από τον άλλον, ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι «ποτέ κανένα τρένο δεν βρέθηκε σε αντίθετη τροχιά» και ότι όλες οι λειτουργίες γίνονται σε αυτόματο mode.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας στο μετρό Θεσσαλονίκης», είπε ο ίδιος κατηγορηματικά, αναφερόμενος στο σύστημα που επιτρέπει δύο συρμούς να έρχονται σε οπτική επαφή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ