Η ψηφιοποίηση του συστήματος του ΕΛΓΑ θα είναι μια πραγματικότητα στο επόμενο 18μηνο, αν και οι υπάλληλοι του οργανισμού πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα, από οκτώ έως και 12 μήνες. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων-ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του project ύψους 2,8 εκατ. ευρώ θα επιτρέπει την αντικειμενική και αξιόπιστη εκτίμηση των ζημιών μέσω τεχνολογικών μέσων.
Μιλώντας από το βήμα του 11ου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λυκουρέντζος αναγνώρισε καθυστερήσεις στο έργο, κυρίως λόγω νομικών διαδικασιών και προσφυγών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΛΓΑ αναμένεται να φέρει επανάσταση στην ταχύτητα και την ακρίβεια των διαδικασιών αποζημίωσης και αξιολόγησης των ζημιών στους αγρότες.
Το νέο σύστημα θα παρέχει στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ φορητούς υπολογιστές για την άμεση καταγραφή δεδομένων στο πεδίο, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ολοκλήρωσης της εκτίμησης των ζημιών. Συνέχισε λέγοντας ότι οι εκτιμήσεις θα γίνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας άμεσες και ακριβείς αποζημιώσεις στους παραγωγούς.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επεσήμανε επίσης ότι η νέα ψηφιοποιημένη διαδικασία θα επιτρέπει στους αγρότες να καταθέτουν δηλώσεις ζημιών και να παρακολουθούν την πρόοδο της διαδικασίας εξ αποστάσεως. Η σύγχρονη τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα για ταχύτερη και πιο ακριβή αξιολόγηση των ζημιών, προσφέροντας ένα νέο επίπεδο διαφάνειας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού αγροτικού τομέα. Θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στους αγρότες.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διάλογος για τις βασικές κατευθύνσεις του νέου κανονισμού ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ, αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν είναι ακόμα γνωστό. Ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε την ανάγκη εξασφάλισης των πόρων του οργανισμού με έμφαση στη βιωσιμότητα.
Η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αποζημιώσεων που να συνδυάζει δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις είναι μία από τις βασικές για την ενίσχυση της ασφαλιστικής κάλυψης. Ειδικότερα, ανέφερε παραδείγματα από το εξωτερικό που δείχνουν την αποτελεσματικότητα τέτοιων συστημάτων.
Πέρα από τις ασφαλιστικές αλλαγές, αναφέρθηκε και στη σημασία της τεχνολογίας, τονίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη των παραγωγών στην υλοποίηση συστημάτων ευφυούς γεωργίας.
Η στρατηγική για την προστασία των αγροτικών περιοχών από φυσικές καταστροφές πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.
Η αγροτική οικονομία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι ως εξάρτηση από κρατική βοήθεια.
Επισημαίνεται ότι το 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της γενικής διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ