Ρεκόρ σημείωσε το 2024 η παραγωγή παιδικών και εφηβικών βιβλίων, ο ένας στους τρεις νέους τίτλους που εκδίδεται στη λογοτεχνία αφορά ποίηση, ενώ έχει παρατηρηθεί μείωση στην παραγωγή των audiobooks. Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα στοιχεία της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής για το 2024, τα οποία παρουσίασε σήμερα το bookpoint.gr του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), η πιο σύγχρονη βιβλιογραφική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών βιβλίων κάθε τύπου της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.
Στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η υπεύθυνη του bookpoint.gr Μιρέλλα Μπατζιανιά παρουσίασε τα στοιχεία, προκειμένου να βοηθήσει στην καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων της αγοράς του βιβλίου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για αποτελέσματα με βάση τις εγγραφές που έχουν γίνει στη βιβλιογραφική βάση από τις ίδιες τις εκδοτικές επιχειρήσεις, κυρίως για έργα πρώτης έκδοσης. «Η ελληνική βιβλιοπαραγωγή δείχνει ότι είμαστε δεμένοι με το έντυπο βιβλίο. Θέλουμε να πιάνουμε το βιβλίο, να το ακουμπάμε, να το μυρίζουμε», δήλωσε η κ. Μπατζιανιά.
Στο σύνολο των τριών αυτών ειδών βιβλίου, το 2024 εκδόθηκαν 11.312 νέα έργα, με τη λογοτεχνία να κατέχει την πρωτοκαθεδρία με 4.133 νέες εκδόσεις. Ακολουθούν τα εφηβικά και παιδικά βιβλία με 2.769, οι θεωρητικές επιστήμες με 2.248 και οι θετικές επιστήμες με 537. Οι εκδόσεις βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος ανήλθαν σε 608 το 2023.
«Βλέπουμε τα εφηβικά-παιδικά βιβλία να παράγουν και να φτάνουν στο μέγιστο των τελευταίων ετών, μια έκδοση που έφτασε τους 2.769 νέους τίτλους», ανέφερε η κ. Μπατζιανιά. Επισήμανε επίσης τη μείωση στην παραγωγή βιβλίων τέχνης.
Εξετάστηκε η αναλογία πρωτότυπων ελληνικών και μεταφρασμένων έργων, όπου παρατηρήθηκε ότι το 2024 υπήρξε ελαφρά αύξηση στα μεταφρασμένα έργα, που ξεπέρασαν το 30%. «Η πιο δημοφιλής γλώσσα μετάφρασης είναι η αγγλική, πιθανότατα λόγω της μεγάλης παγκόσμιας παραγωγής», προσέθεσε.
Τέλος, η μέση τιμή ενός βιβλίου ανέρχεται στα 17,63 ευρώ, ενώ οι εκδότες διατηρούν τις τιμές τους παρά τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, κάτι που επηρεάζει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ