Τεχνογνωσία αιχμής στους γεωστατικούς αλλά και στους χαμηλής τροχιάς δορυφόρους αποκτά η Ελλάδα το επόμενο διάστημα. «Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε ένα πολύ μεγάλο ευρωπαϊκό έργο για τον δορυφόρο Hellas Sat 5, ένα έργο το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με την γαλλική κυβέρνηση. Θα παρουσιάσουμε όλα τα χαρακτηριστικά του νέου δορυφόρου -όσα μπορούν να ανακοινωθούν γιατί θα έχει και συστήματα που αφορούν την άμυνα που δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε- όταν θα υπογράψουμε το κατασκευαστικό συμβόλαιο…» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.
Ελληνικά «χέρια» έχουν όμως πρόσφατα αναλάβει εντός της χώρας και ένα άλλο πρότζεκτ δορυφορικής τεχνολογίας αιχμής. «Η ειδίκευση μας είναι στην κατασκευή μικρών δορυφόρων που διαθέτουν σύστημα ραντάρ SAR (Συνθετική Απεικόνιση). Είναι δορυφόροι που έχουν την ικανότητα να βλέπουν τη νύχτα τη γη όπως και μέσα από καιρικά φαινόμενα». Διαθέτουμε τον μεγαλύτερο στόλο με δορυφόρους αυτού του τύπου καθώς έχουμε εκτοξεύσει 48 δορυφόρους από το 2018.
Τα κεντρικά μας είναι στη Φινλανδία, αλλά πρόσφατα έχουμε έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχουμε ένα συμβόλαιο με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κατασκευή και την παράδοση δύο μικροδορυφόρων. Έχουμε ανοίξει τα γραφεία μας στη χώρα και έχουμε προσλάβει μόνο Έλληνες», ανέφερε ο επικεφαλής Ελλάδος της εταιρείας ICEYE.
Οι ποιοτικές θέσεις εργασίας στον δορυφορικό τομέα κρατούν και ελληνικά μυαλά στη χώρα. «Με ένα σχέδιο που έχουμε με το τμήμα αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργαζόμαστε και παίρνουμε ταλέντα, Έλληνες και Ελληνίδες, τους οποίους εκπαιδεύουμε και αξιοποιούμε», τόνισε ο κ. Πρωτοπαπάς.
Παραγωγικό έργο «made in Greece»
Στα πλάνα της εταιρείας ICEYE είναι μια made in Greece παραγωγή. «Έχουμε ξεκινήσει και μια παραγωγική μονάδα όπου μέρη των δορυφόρων και των ραντάρ θα κατασκευάζονται από Έλληνες τεχνίτες και μηχανικούς για τον παγκόσμιο στόλο της εταιρείας». Αυτή τη στιγμή κατασκευάζουμε στη χώρα hardware και software, καθώς είναι πιο ευέλικτο να αναπτύσσουμε software. Το σχέδιο περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής δορυφόρων στην Ελλάδα.
Επιπλέον δέσμες Διαστημικών Οπτικών Επικοινωνιών με λέιζερ για τον νέο δορυφόρο
Στην επικοινωνία διαστήματος και επιφάνειας ετοιμάζεται μια νέα εποχή καθώς οι Ελεύθερες Διαστημικές Οπτικές Επικοινωνίες με χρήση λέιζερ αναδύονται. «Οι οπτικές τηλεπικοινωνίες από γεωστατική τροχιά θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Πρωτοπαπάς, προσθέτοντας ότι η Hellas Sat συμμετέχει σε προγράμματα που σχετίζονται με τη χρήση δορυφορικών μέσων.
Η τεχνολογία θα προσφέρει μεγαλύτερες χωρητικότητες με αυξημένα επίπεδα ασφάλειας για αμυντική και πολιτική χρήση. «Ο Hellas Sat 5 θα διαθέτει οπτικές επικοινωνίες, οι οποίες δεν παρεμβάλλονται», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ