Τη θέση του ότι για να παραμείνει ανταγωνιστική η ΕΕ και να πετύχει ανθεκτικότητα παραμένοντας ισχυρή στο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον θα πρέπει να σχεδιάσει και να υιοθετήσει μια ολιστική στρατηγική που θα ενσωματώνει καινοτομία και στρατηγικές συμμαχίες, αποφυγή κατακερματισμού με πολιτικό συντονισμό και τη λήψη και τη χρήση σύγχρονα/ποιοτικά δεδομένα, που θα χαρτογραφούν την πραγματικότητα και θα δίνουν έτσι τη δυνατότητα σχεδιασμού για τα επόμενα βήματα που απαιτείται να γίνουν, διατύπωσε ο καθηγητής οικονομικών στο ECARES, ULB, Γκλέν Μάγκερμαν μιλώντας σήμερα από το βήμα του διήμερου 21ου Συνεδρίου Ευρωπαϊκών Λιμένων (ESPO Conference), που διεξάγεται φέτος στη Θεσσαλονίκη από την ΟΛΘ Α.Ε.
Μιλώντας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, ο ίδιος υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι για μια ισχυρή Γηραιά Ήπειρο απαιτούνται επένδυση στην καινοτομία και τις βιώσιμες εναλλακτικές τεχνολογίες, αποφυγή εσωτερικής διάσπασης με κοινό όραμα και συντονισμό των πολιτικών (βιομηχανική, εμπορική, συνοχής), συλλογή και χρήση δεδομένων για τη χάραξη πολιτικής βασισμένης στην πραγματικότητα και απόκτηση νέων και πιο σύγχρονων.
Κεντρικό μήνυμα της τοποθέτησής του αποτέλεσε ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας (Global Value Chains – GVCs) παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης οικονομίας, επηρεάζοντας άμεσα και έμμεσα σχεδόν κάθε επιχείρηση. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η παγκοσμιοποίηση έχει επιβραδυνθεί μετά το 2008 λόγω φυσικών και γεωπολιτικών κρίσεων, προκαλώντας ανησυχίες για ευαλωτότητα μέσω εξάρτησης από εξωτερικούς παράγοντες.
Παρουσιάζοντας έρευνα που διενεργήθηκε τόνισε μιλώντας για την έμμεση σύνδεση όλων των επιχειρήσεων με το εμπόριο ότι παρότι μόνο το 5% των εταιρειών εξάγουν, το 85% συμμετέχει έμμεσα σε εξαγωγές και το 99% αγοράζει έμμεσα ή άμεσα από εισαγωγείς, ενώ επισημαίνοντας τη μεγάλη ανισότητα μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, σημείωσε ότι ορισμένες περιοχές είναι εξαιρετικά εξαρτημένες από το παγκόσμιο εμπόριο ή σε συγκεκριμένους κλάδους και αυτό «τις καθιστά σημαντικά ευάλωτες σε εξωτερικά σοκ», υπογράμμισε.
Μιλώντας για την εξάρτηση της ΕΕ από λίγους προμηθευτές για στρατηγικά προϊόντα, ο ίδιος είπε ότι πολλά αγαθά (π.χ. τρόφιμα, ξυλεία) εισάγονται κατά 50% ή και περισσότερο από μία μόνο χώρα, άλλα όπως τα τρόφιμα η εξάρτηση ναι μεν είναι τεράστια αλλά δεν θεωρούνται στρατηγικά και επισήμανε ότι «πολλά είναι εύκολα υποκαταστάσιμα, αλλά αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη στις πολιτικές κινδύνου».
Επιπλέον, ο ίδιος μιλώντας για οριζόντιες πολιτικές εντός της ΕΕ, είπε ότι οι ίδιες πολιτικές (π.χ. δασμοί ή επιδοτήσεις) έχουν διαφορετικό αντίκτυπο ανά περιφέρεια ή χώρα, δημιουργώντας νικητές και χαμένους ακόμα και μέσα στο ίδιο το κράτος και στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι απαιτείται συνδυασμός πολιτικών (εμπορική, βιομηχανική και συνοχής).
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σύγχρονα και συνεχείς ροή δεδομένων, ο κ. Μάγκερμαν λέγοντας ότι οι τρέχουσες στατιστικές καθυστερούν για περισσότερο και από δύο χρόνια και σημειώνοντας «δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε πολιτική βασιζόμενοι σε παλιά δεδομένα», δήλωσε εμφατικά «χρειαζόμαστε συχνά, λεπτομερή και εναρμονισμένα δεδομένα για να χαρτογραφούμε και να κινούμαστε με ταχύτητα».
Στην ομιλία του ο ίδιος έκανε μια ιστορική αναδρομή, μιλώντας για την εκθετική ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της απελευθέρωσης του εμπορίου, της οικονομικής ενοποίησης και της τεχνολογικής προόδου, που όμως επιβραδύνθηκε παγκοσμίως μετά την οικονομική κρίση του 2008, εξαιτίας διαφόρων διαταραχών, όπως φυσικές καταστροφές και γεωπολιτικές εντάσεις, οδηγώντας σε μια μετατόπιση προς προστατευτικά μέτρα και την ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ