ΣΒΕ: Δύο στις τρεις μεταποιητικές επιχειρήσεις επένδυσαν την τελευταία διετία

ΣΒΕ: Δύο στις τρεις μεταποιητικές επιχειρήσεις επένδυσαν την τελευταία διετία

Πιο δραστήριες επενδυτικά και εξαγωγικά, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης καταγράφουν υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα σε σχέση με τις αντίστοιχες της Αττικής και του συνόλου της χώρας. Στην πραγματικότητα, το 76% των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κάποιες επενδύσεις την τελευταία διετία, έναντι 64% στο σύνολο της χώρας και 60% στην Αττική. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του ΙΝΣΕΒΕ σε συνεργασία με την Palmos Analysis, που παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Οι επενδυτικές προτεραιότητες των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης είναι σαφώς πιο προσανατολισμένες στις εξαγωγές (28%, έναντι 18% στο σύνολο της χώρας) και την έρευνα και ανάπτυξη (27%, έναντι 16%). Οι επενδυτικές τους αποφάσεις επηρεάζονται αισθητά λιγότερο από το φορολογικό πλαίσιο (19%, έναντι 42% στην Αττική), αλλά σημαντικά περισσότερο από το κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα αναφέρονται πιο έντονα από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης (47%, έναντι 22% στην Αττική).

Συνολικά στην Ελλάδα, δύο στις τρεις μεταποιητικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν επενδύσεις την τελευταία διετία, με τις μεγαλύτερες (με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ) να πρωταγωνιστούν με ποσοστό 98%, ενώ οι μικρότερες (με κύκλο εργασιών κάτω του 1 εκατ. ευρώ) εμφανίζονται πιο διστακτικές, με σχεδόν τις μισές να μην έχουν προβεί σε καμία επενδυτική κίνηση. Η μελέτη αποτυπώνει ότι οι επιχειρήσεις που επενδύουν δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας, καινοτομούν και εξάγουν. Ωστόσο, οι περισσότερες επενδύουν κυρίως με δικά τους μέσα, χωρίς συστηματική βοήθεια από το κράτος, τα διάφορα προγράμματα ή τις τράπεζες.

«Οι μικρότερες επιχειρήσεις επενδύουν με το βλέμμα κυρίως στην επιβίωση και οι μεγαλύτερες με το βλέμμα στο μέλλον», ανέφερε εκπρόσωπος της Palmos Analysis, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. Σημειώθηκε ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις χρηματοδότησαν τις επενδύσεις τους με ίδια κεφάλαια, με μόλις το 1,3% να επενδύει με φορολογικά κίνητρα.

Η αγορά μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού αποτελεί τη νούμερο ένα επενδυτική προτεραιότητα, καθώς πάνω από οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες της μεταποίησης επένδυσαν εκεί, με άλλες δημοφιλείς επενδύσεις να περιλαμβάνουν την αγορά λογισμικού και την εκπαίδευση προσωπικού. Η αύξηση της δυναμικότητας της παραγωγής αποτέλεσε τον λόγο επένδυσης για το 52% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, έξι στις δέκα μεταποιητικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να επενδύσουν και το επόμενο 12μηνο, με το ποσοστό αυτό να φτάνει ή να ξεπερνά το 90% στην περίπτωση των μεγάλων επιχειρήσεων. Αντίθετα, περίπου οι μισές μικρές επιχειρήσεις δεν προτίθενται να πραγματοποιήσουν κάποια επένδυση.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η πρόεδρος του ΣΒΕ επισήμανε την ανάγκη εθνικής στρατηγικής με υπερκομματική δέσμευση για την ελληνική βιομηχανία, τονίζοντας ότι «σε αυτή την εποχή πολλαπλών κρίσεων και αβεβαιότητας, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ανάπτυξη, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η βιομηχανία».

Στην πραγματικότητα, το 76% των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κάποιες επενδύσεις την τελευταία διετία

Οι επενδυτικές τους αποφάσεις επηρεάζονται αισθητά λιγότερο από το φορολογικό πλαίσιο (19%, έναντι 42% στην Αττική)

Η αγορά μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού αποτελεί τη νούμερο ένα επενδυτική προτεραιότητα

Loading

Play