Για τα επόμενα πέντε χρόνια, τα νερά του ποταμού Άρδα, παραπόταμου του Έβρου, θα ρέουν απρόσκοπτα μέσω της Βουλγαρίας προς την περιοχή του βορείου Έβρου, αρδεύοντας τις αγροτικές καλλιέργειες, γεγονός που θεωρείται κρίσιμο για την οικονομία της περιοχής, ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα.
Μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Βουλγαρίας, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η συμφωνία για τη χρήση των υδάτων του ποταμού Άρδα. Κατόπιν τούτου, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν Κοινή Δήλωση, με την οποία εξασφαλίζεται η παροχή από τη Βουλγαρία ικανής ποσότητας ύδατος για περίοδο 5 ετών, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του αρδευτικού συστήματος και της αγροτικής παραγωγής στην ακριτική περιοχή του Έβρου.
«Η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας προκαλεί ανακούφιση στους παραγωγούς της περιοχής καθώς όλη η τοπική οικονομία στηρίζεται στο νερό από τη Βουλγαρία», επισημαίνει ο Γιώργος Καμπάς, διευθυντής Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Χαρακτηρίζει, παράλληλα, πολύ σημαντικές τις συμφωνίες αυτού του είδους καθώς, όπως υπογραμμίζει, καθορίζουν τις ποσότητες των υδάτων που μέσω των υδάτινων συστημάτων φτάνουν στην Ελλάδα από τις γειτονικές χώρες.
Το γεγονός αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αν ληφθούν υπόψη τα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, καθώς οι περίοδοι ξηρασίας είναι εντονότερες και η ζήτηση για νερό μεγαλύτερη. Το ζήτημα των διασυνοριακών υδάτων είναι ευρύτερο και αφορά και άλλους ποταμούς, με την ανάγκη διακρατικών συμφωνιών για τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής των υδάτων.
Επιπλέον, σημαντικό είναι να διασφαλίζεται και η ποιότητα των υδάτων, καθώς οι καταστάσεις απαιτούν συνεργασίες μεταξύ των χωρών για την ορθή διαχείριση τους.
Η κατάσταση στις διασυνοριακές λίμνες είναι διαφορετική, με την ελληνική πλευρά να ακολουθεί αυστηρότερες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Σημείο-κλειδί θεωρούνται επίσης τα φράγματα και τα έργα που γίνονται στις περιοχές με υδάτινα συστήματα, για την καλύτερη διαχείριση των υδάτων.
«Το νερό, αν το δούμε και ενεργειακά, είναι ένας αναπτυξιακός πόρος», καταλήγει ο Γιώργος Καμπάς, τονίζοντας τη σημασία της σωστής διαχείρισης και συνεργασίας των γειτονικών χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ