Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων HOPE-A (Hellenic Organic & Printed Electronics Association) και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας για τον από κοινού σχεδιασμό και υλοποίηση συνεργατικών δράσεων, με στόχο την ενίσχυση του τομέα των Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και την καινοτομία στην εγχώρια και διεθνή αγορά φωτοβολταϊκών, στο πλαίσιο της NANOTEXNOLOGY 2025. Στο μνημόνιο αναγνωρίζεται η ανάγκη για συνέργειες μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων από τον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα από τον τομέα των φωτοβολταϊκών. Προβλέπεται, έτσι, η αντιμετώπιση των δυσκολιών στη μαζική παραγωγή και η πρόταση νέων ιδεών και λύσεων.
Η συνεργασία των δύο φορέων είναι ενεργή εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, «μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσουμε έμπρακτα όλη αυτή τη δραστηριότητα για να ενισχύσουμε την περιοχή μας». Οι δραστηριότητες που θα δρομολογηθούν από κοινού εκτείνονται σε διάφορα τεχνολογικά και καινοτομικά πεδία, με έμφαση στον τομέα της γεωργίας. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σχεδιάζει θύλακα αγροδιατροφής, ενώ το Κέντρο Αριστείας Νανοτεχνολογίας και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας δημιουργούν το Ινστιτούτο Agro-nano.
«Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ζώνη Καινοτομίας και να βοηθηθούμε, ώστε να ενισχυθεί η περιφέρειά μας και η Ελλάδα γενικότερα», σημείωσε ο κ. Λογοθετίδης. «Το μνημόνιο αποσκοπεί σε συνέργειες στο τεχνολογικό και καινοτομικό επίπεδο, κυρίως στο επίπεδο της δικτύωσης και των συνεργασιών για τη δημιουργία νέων εταιρειών». Υπογράμμισε ότι θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στη στήριξη των νεοφυών εταιρειών.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, καθηγητής Παναγιώτης Κετικίδης, επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε καινοτομία αν δεν υπάρχει συνεργασία». Αναφέρθηκε στη σημασία της παγκόσμιας γνώσης που διαθέτει η Θεσσαλονίκη και την ανάγκη για τη σύνδεση ερευνητικών κέντρων με επιχειρηματίες.
Η αποστολή της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας είναι να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά και να διευκολύνει τη συνεργασία, αν και αυτή η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 42η στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας και 118η στη συνεργασία μεταξύ κοινοτήτων.
Οι στόχοι του μνημονίου περιλαμβάνουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μελών, την προώθηση καινοτόμων συνεργασιών, τη χρήση εγκαταστάσεων και τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων για την ενίσχυση της προβολής των Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και του φωτοβολταϊκού τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ