Στη σχέση δικαίου, άμυνας και πολιτισμού στον ταραγμένο διεθνή ορίζοντα και την πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντα ειρήνης, αλλά και ως «θύμα» πολέμων, εστιάζει συνέδριο με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στελεχών διεθνών οργανισμών, που θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Μαΐου 2025, στη Θεσσαλονίκη (αιθ. Τελετών ΑΠΘ).
Το διήμερο συνέδριο, με τίτλο «Η Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε καιρό πολέμου – 70 χρόνια από τη Σύμβαση της Χάγης του 1954», το οποίο διοργανώνει η Νομική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με τη Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υποστήριξη της Ελληνικής Επιτροπής Κυανής Ασπίδας και της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.).
Οι θεματικές του συνεδρίου
Η ατζέντα του συνεδρίου οργανώνεται σε τέσσερις θεματικές, εστιάζοντας στην πολιτιστική διάσταση της κυπριακής τραγωδίας, στις εμπειρίες πεδίου από ζώνες σύγκρουσης, τις εξελίξεις στο διεθνές δίκαιο και την τριπλή πρόκληση «πρόληψη-καταστολή-αποκατάσταση». Με αυτόν τον τρόπο, «συνομιλούν» η νομική θεωρία, τα συστήματα διεθνούς προστασίας και η πρακτική των ανθρώπων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή – από τη Λιβύη έως το Μάλι.
Την πρώτη μέρα του συνεδρίου η ομότιμη καθηγήτρια Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου θα ανοίξει το επιστημονικό σκέλος, με αναδρομή στη Σύμβαση της Χάγης, ακολουθούμενη από συνεδρία αφιερωμένη στην πολιτιστική διάσταση της κυπριακής τραγωδίας, με τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και ειδικούς στον επαναπατρισμό λεηλατηθέντων θησαυρών. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα του προγράμματος EULEAD III θα παρουσιάσει το πλαίσιο προστασίας της λιβυκής κληρονομιάς μετά τον πόλεμο.
Στις νομικές εξελίξεις, από την τυποποίηση της καταστροφής μνημείων ως εγκλήματος πολέμου μέχρι τον ρόλο του συστήματος συλλογικής ασφάλειας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, θα επικεντρωθούν οι ομιλητές τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. «Σε μια εποχή που οι ένοπλες συγκρούσεις πλήττουν ολοένα και συχνότερα την πολιτιστική κληρονομιά, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε βήμα σύζευξης λόγου και πράξης, όπου το διεθνές δίκαιο συναντά τις ανάγκες των κοινοτήτων και η ακαδημαϊκή έρευνα συνομιλεί με τα επιχειρησιακά σχέδια». Το διήμερο συνεδριακό ραντεβού φιλοδοξεί να κληροδοτήσει, πέρα από πορίσματα, ένα σταθερό δίκτυο ετοιμότητας ανάμεσα σε επιστήμονες, κρατικούς φορείς και πολιτιστικούς θεσμούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ