Συνέδριο ΒΤΑ: Η συμβολή Ελλάδας και Βουλγαρίας στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Συνέδριο ΒΤΑ: Η συμβολή Ελλάδας και Βουλγαρίας στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Ο ρόλος των δεξιοτήτων στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και η συμβολή των χωρών των Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή πρόοδο αναδείχθηκαν στο διασυνοριακό συνέδριο, με τίτλο «Europe on Balkans: Cohesion Skills project», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο συνέδριο, που στόχο είχε την πληροφόρηση του κοινού και την προώθηση του ανοιχτού διαλόγου για τις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, παρουσιάστηκαν οι νεότερες εξελίξεις στην πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, καθώς και τα αποτελέσματα προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν την περίοδο 2014-2020.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο γενικός διευθυντής του BTA Κίριλ Βάλτσεφ (Kiril Valchev), μιλώντας για την πολιτιστική και πνευματική συνεισφορά Ελλάδας και Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Βάλτσεφ τόνισε πως η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ είναι το ελληνικό και το βουλγαρικό κυριλλικό αλφάβητο, που προστέθηκαν στο λατινικό, το μοναδικό αλφάβητο των υπολοίπων 25 κρατών-μελών της ΕΕ, εξηγώντας ότι, συμβολικά, οι εργασίες του συνεδρίου επιλέχθηκε να διεξαχθούν αποκλειστικά στις δύο γλώσσες. Σημείωσε, δε, πως η συνεργασία ΕλλάδαςΒουλγαρίας αποσκοπεί στο να μεταδώσει τη γνώση για την ΕΕ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ένωσης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προώθηση της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βάλτσεφ εξήγησε ότι το BTA και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτελούν ένα πρότυπο καθημερινής συνεργασίας, που αποδεικνύει ότι ο διασυνοριακός διάλογος διευκολύνει τις καθημερινές σχέσεις πολιτών και ενισχύει τους μεταξύ τους δεσμούς, τονίζοντας ότι η πληροφορία είναι η βάση της κατανόησης. Στους ισχυρούς δεσμούς ΕλλάδαςΒουλγαρίας, που επιβεβαιώνουν οι μεταξύ τους ανταλλαγές σε πολλά πεδία (τουρισμός, εκπαίδευση, οικονομία, πολιτισμός, ενημέρωση) εστίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Αιμίλιος Περδικάρης. Ο κ. Περδικάρης επισήμανε την ενίσχυση του τουρισμού και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας για την πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα.

Αντίστοιχες παρουσιάσεις για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με ελληνικά και άλλα πανεπιστήμια με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη έκαναν οι αν. Καθηγήτριες Ντεσισλάβα Σεραφίμοβα και Ραντοστίνα Γιούλεβα. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν και φοιτητές από τα πανεπιστήμια αυτά που ήλθαν στη Θεσσαλονίκη.

Loading

Play